Yönetmen Hwang gündemden düşmeyen dizisini anlattı: Squid Game eziklerin hikâyesi
13:45 08.10.2021 (güncellendi: 16:14 08.10.2021)
© AFP 2023 / YOUNGKYU PARKSquid Game
© AFP 2023 / YOUNGKYU PARK
Abone ol
Güney Kore dizileri çok uzun süredir Türkiye genelinde geniş kitlelerce izleniyor olmasına rağmen kısa sürede kazandığı popülerlikle sanki bu diziler yeni sıçrama yapmış algısı da yaratan 'Squid Game'in yönetmeni, hikayenin hem çok kişisel hem de herkesi ilgilendiren tarafları olduğunu düşünüyor.
Çevrimiçi dizi-film izleme platformu Netflix'te 17 Eylül'de yayınlanan, başrollerini Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Hoyeon Jung ve Wi Ha-joon'un paylaştığı, ülkenin jönlerinden Gong Yoo'nun da küçük ama etkili bir rolde oynadığı 9 bölümlük 'Squid Game' dizisinde maddi ve manevi açıdan dibi görmüş 456 karakter bazı çocuk oyunları oynayarak büyük para ödülüne ulaşmaya çalışıyor.
'Kalamar oyununu hep günün sonunda oynardık, mutlaka biri yaralanır ya da ağlardı'
CNN'e konuşan yönetmen Hwang Dong-hyuk da bu oyunların hepsinin kendi çocukluğunun bir parçası olduğunu söyledi, "Hepimiz bir noktada bu basit ve çocuksu oyunları oynamışızdır" dedi. Çocukken oynadığı oyunlar arasında en zorunun diziye de adını veren kalamar oyunu olduğunu belirten Hwang, kalamar şeklindeki bir alanda bazı oyuncuların ilerlemeye, bazılarının da savunma yaptığı bu oyunu "En çok fiziksel dayanıklılık isteyen oyun. Ne zaman oynasak biri yaralanırdı, üstü başı yırtılırdı ya da ağlayan olurdu. Hep günün son oyunu olarak oynardık" ifadeleriyle anlattı.
Before 'Squid Game' became one of Netflix's most popular shows ever, its writer and director Hwang Dong-hyuk spent more than ten years trying to get it made -- but the thought of creating a second season makes him "kind of worried". https://t.co/Q2Gvh3J7vG
— CNN (@CNN) October 8, 2021
Hikâyenin başlangıç noktası: Çocukluğumuza dönüp o oyunları yeniden oynasak nasıl olurdu?
Artık yetişkin bir birey olduğunda ise "O günlere dönüp o oyunları yeniden oynasak nasıl olurdu?" sorusunun tüm dizinin başlangıç noktasını oluşturduğunu söyleyen Hwang'a göre hikâye günümüzün 'rekabetçi toplumunu' yansıtıyor. "Bu, eziklerin hikâyesi. Kazananlar seviye atlarken yaşamın güçlükleri karşısında bocalayan ve geriye düşenlerin hikâyesi" diyen Hwang, hikâyenin aslında çok kişisel olduğunu da dile getirdi.
'İki ana karaktere çocukluk arkadaşlarımın adını verdim'
İki ana karakter Seong Gi-hun ve Cho Sang-woo'nun adını kendi çocukluk arkadaşlarından aldığını açıklayan Hwang, "Benim iki yönümü temsil ediyorlar. Aynı Gi-hun gibi ben de Ssangmun-dong'da maddi zorluk çeken yalnız bir anne tarafından büyütüldüm. Aynı zamanda Sang-woo gibi Seul Ulusal Üniversitesi'nde (ülkenin en prestijli üniversitelerinden 'Seoul National University- SNU') okudum. Tüm mahalle beni övdü, benden beklentileri büyüktü" anekdotlarını paylaştı.
İkinci sezon gelecek mi?
Dizinin hayata geçirilme sürecinin kendisi için yoğun bir deneyim olduğunu, stresten 6 dişinin döküldüğünü anlatan Hwang dizinin ikinci sezonu olup olmayacağına ise henüz karar vermiş değil: "Bir diziyi yazıp, çekip yönetmek başlı başına büyük bir iş. Aynı şeyleri ikinci sezonda da yapmak zorunda olacağımı düşününce aslında endişeleniyorum ama çok fazla insan ikinci sezon konusunda istekli, o yüzden düşünüyorum."
Dizinin polis memuru Wi: Böyle sürerse gerçek olabilir
Dizide polis memurunu canlandıran Wi de The Sun gazetesine verdiği demeçte toplumdaki bu aşırı rekabet ve ekonomik eşitsizlik sürerse dizideki konseptin gerçeğe dönüşebileceği öngörüsünü aktardı, "Ama umarım hiçbir zaman gerçek olmaz" dedi. Wi'ye göre toplumun Kovid-19 pandemisi nedeniyle duyduğu korku, dizinin popülerleşmesinde büyük bir etken.
Squid Game's premise could become a reality 'if extreme wealth gap persists' https://t.co/jYldrmmOQG
— Daily Mail Online (@MailOnline) October 8, 2021
Oscar ödüllü Waititi'den orijinal dil çağrısı
Bu açıklamaların yanı sıra diziyle ilgili yeni gelişmeler bitmek bilmiyor. Sözgelimi İngilizce kapalı altyazılı çevirilerde hatalar olduğu ve bunların anlam kaybına yol açtığı eleştirilerine Oscar ödüllü yönetmen Taika Waititi de katıldı, izleyicilere diziyi orijinal dilinden, yani Koreceden izleme çağrısı yaptı: "Squid Game'i İngilizce dublajlı izlemek zorunda değilsiniz."
You don't have to watch Squid Game dubbed in English.
— Taika Waititi (@TaikaWaititi) October 3, 2021
Dizideki beyaz ayakkabıların satışı yüzde 7 bin 800 arttı
Dizinin içeriğine ve çevirisine dair konuşmalar kadar diziye dair görsel unsurlar da kapış kapış gidiyor. Fransa'da açılan Squid Game temalı dükkanın önünde yumrukların havada uçuştuğu haberlerinin ardından dizide kullanılan Vans marka beyaz ayakkabıların satışı da yüzde 7 bin 800 arttı. Sole Supplier sitesinin verilerine göre dizideki oyuncuların giydiği yeşil eşofmanlar ve ilk bölümdeki oyuncak bebeğin çorabı gibi sembolik kıyafetlere de büyük rağbet var.
Popularity of 'Squid Game' Halloween Costumes Cause 9900% Spike in Demand for White Shoes https://t.co/2pglE8qrnR via @Hypebeast
— VansNews (@AllVansNews) October 8, 2021
Belçika'daki okulda Squid Game alarmı
Belçika'daki bir okulda ise dizi nedeniyle korku dolu günler yaşanıyor. Erquelinnes Béguinage Hainaut adlı okulda öğrencilerin dizideki oyunları oynaması, kaybedenlerin de dövülüyor olması üzerine velilere Facebook üzerinden uyarı gönderildi: "Sayın veliler, muhtelemen Squid Game dizisinden haberdarsınızdır. Bu dizide karakterle çocuk oyunları oynuyor, kaybeden eleniyor... Şiddet içerikli sahneler nedeniyle 18 yaşın altındakiler izlememeli!"
“Dear parents, you have probably already heard of the series Squid Game.” https://t.co/7troh34gzY
— The Brussels Times (@BrusselsTimes) October 7, 2021