https://anlatilaninotesi.com.tr/20210917/insanlik-2050-yilinda-daha-fazla-mavi-gida-tuketebilir-1048997638.html
İnsanlık 2050 yılında daha fazla ‘mavi gıda’ tüketebilir
İnsanlık 2050 yılında daha fazla ‘mavi gıda’ tüketebilir
Sputnik Türkiye
ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, bu yüzyılın ikinci yarısına kadar... 17.09.2021, Sputnik Türkiye
2021-09-17T15:00+0300
2021-09-17T15:00+0300
2021-09-17T16:07+0300
yaşam
abd
stanford üniversitesi
gıda
ekonomi
araştırma
deniz
tüketim
deniz ürünleri
balık
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/104223/08/1042230809_0:0:1920:1080_1920x0_80_0_0_7d2f79c58469f81af9cdb187bef5cc1f.jpg
Stanford Üniversitesi liderliğinde yürütülen ve farklı kurumlardan araştırmacıların katkı sağladığı çalışmaya göre, insanlık 2050 yılından itibaren deniz ürünlerine daha fazla yönelebilir.Araştırmacılar, yüzyılın ortasına kadar küresel balık tüketiminin yaklaşık yüzde 80 artacağını öngördü. Nüfus artışı ve alım gücü, kültürdeki değişiklikler gibi faktörlerin bir araya gelmesi, öngörülen artışların arkasında nedenler olarak öngörüldü.'İnsanlar, zenginleştikçe balık yemez'Çalışmayla ilgili olarak, Stanford Üniversitesi'nde William Wrigley Dünya Sistem Bilimi Profesörü olan, araştırmanın baş yazarı Rosamond Naylor, “Makalenin ana sonucu şu ki, zenginlik ile (balık ve kabuklu deniz ürünleri anlamına gelen) mavi gıda tüketimi, sıkı bir şekilde birbirine bağlı değil. İnsanların zenginleştikçe genel olarak daha fazla balık yediklerini göremezsiniz, ancak yedikleri balık türleri değişebilir. Düşük gelirli insanlar, uygun fiyatlıysa daha fazla mavi gıda tüketir. Yüksek gelirli insanlar, bir tür tercihleri varsa balık yerler” açıklamasını yaptı.Deniz ürünleri tüketimi 2 kattan fazla arttıAraştırmada, 1960'lardan bu yana kişi başına sığır eti tüketiminin azaldığı, deniz ürünleri tüketiminin iki kattan fazla arttığı ve kümes hayvanları tüketiminin ise beş kat arttığı belirlendi.Çalışmaya göre, üretilen veya satın alınabilecek gıda miktarından ziyade, insanların gerçekten yedikleri gıdaların kayıtları yetersiz. Naylor buna ilişkin, “Ülkeler arasında tutarlı anketlere ihtiyacımız var. Talepleri tam olarak anlamadan, politika önerileri, tüketicilerin halihazırda tercih ettiği mavi gıda türlerine ilişkin hatalı varsayımlara dayanacaktır” ifadelerini kullandı.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20210915/arastirma-obezitenin-temel-nedeni-cok-yemek-degil-1048924014.html
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/104223/08/1042230809_164:0:1871:1280_1920x0_80_0_0_cf3f30c8ea236609e584919c9226cc27.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
abd, stanford üniversitesi, gıda, ekonomi, araştırma, deniz, tüketim, deniz ürünleri, balık
abd, stanford üniversitesi, gıda, ekonomi, araştırma, deniz, tüketim, deniz ürünleri, balık
İnsanlık 2050 yılında daha fazla ‘mavi gıda’ tüketebilir
15:00 17.09.2021 (güncellendi: 16:07 17.09.2021) ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, bu yüzyılın ikinci yarısına kadar küresel balık tüketiminin yüzde 80 oranında artacağı öngörüldü.
Stanford Üniversitesi liderliğinde yürütülen ve farklı kurumlardan araştırmacıların katkı sağladığı çalışmaya göre, insanlık 2050 yılından itibaren deniz ürünlerine daha fazla yönelebilir.
Araştırmacılar, yüzyılın ortasına kadar küresel balık tüketiminin yaklaşık yüzde 80 artacağını öngördü. Nüfus artışı ve alım gücü, kültürdeki değişiklikler gibi faktörlerin bir araya gelmesi, öngörülen artışların arkasında nedenler olarak öngörüldü.
'İnsanlar, zenginleştikçe balık yemez'
Çalışmayla ilgili olarak, Stanford Üniversitesi'nde William Wrigley Dünya Sistem Bilimi Profesörü olan, araştırmanın baş yazarı Rosamond Naylor, “Makalenin ana sonucu şu ki, zenginlik ile (balık ve kabuklu deniz ürünleri anlamına gelen) mavi gıda tüketimi, sıkı bir şekilde birbirine bağlı değil. İnsanların zenginleştikçe genel olarak daha fazla balık yediklerini göremezsiniz, ancak yedikleri balık türleri değişebilir. Düşük gelirli insanlar, uygun fiyatlıysa daha fazla mavi gıda tüketir. Yüksek gelirli insanlar, bir tür tercihleri varsa balık yerler” açıklamasını yaptı.
Deniz ürünleri tüketimi 2 kattan fazla arttı
Araştırmada, 1960'lardan bu yana kişi başına sığır eti tüketiminin azaldığı, deniz ürünleri tüketiminin iki kattan fazla arttığı ve kümes hayvanları tüketiminin ise beş kat arttığı belirlendi.
Çalışmaya göre, üretilen veya satın alınabilecek gıda miktarından ziyade, insanların gerçekten yedikleri gıdaların kayıtları yetersiz. Naylor buna ilişkin, “Ülkeler arasında tutarlı anketlere ihtiyacımız var. Talepleri tam olarak anlamadan, politika önerileri, tüketicilerin halihazırda tercih ettiği mavi gıda türlerine ilişkin hatalı varsayımlara dayanacaktır” ifadelerini kullandı.