https://anlatilaninotesi.com.tr/20210815/corum-leblebisi-icin-standart-kalite-parametreleri-belirlendi-1048048499.html
Çorum leblebisi için 'standart kalite parametreleri' belirlendi
Çorum leblebisi için 'standart kalite parametreleri' belirlendi
Sputnik Türkiye
Hitit Üniversitesi tarafından yapılan çalışma ile Çorum leblebisi için standart kalite parametrelerinin oluşturulduğu bildirildi. 15.08.2021, Sputnik Türkiye
2021-08-15T18:04+0300
2021-08-15T18:04+0300
2021-08-15T18:04+0300
yaşam
türkiye
çorum
hitit üniversitesi
kalite
standart
leblebi
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/104001/91/1040019119_0:0:1280:720_1920x0_80_0_0_a39d8b9d5efe1b31c480b739aa91860f.jpg
Hitit Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi ortaklığında yürütülen ‘Çorum İçin Bir Projem Var’ projesi kapsamında, Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Apaydın tarafından ‘Meşhur Çorum Leblebisinde Farklı Kavurma Koşullarında Oluşan Fiziksel ve Kimyasal Değişimlerin Belirlenmesi’ konulu araştırma projesi hayata geçirildi.Araştırma kapsamında, kentteki farklı satış noktalarından alınan leblebi numuneleri laboratuvar ortamında incelendi.Açıklamada ifadelerine yer verilen Apaydın, araştırma sonucunda nohutun Çorum leblebisine dönüştürülmesi sürecinde üreticilerin işini kolaylaştıracak bazı parametreler belirlediklerini bildirdi.Bu parametrelerin kentteki üreticilerle paylaşılacağını aktaran Apaydın, "Çalışma kapsamında ölçülebilir kalite parametre değerlerini belirledik. Leblebilerin kırılganlık, sertlik ve renk değerleri, numerik olarak belirlenerek leblebiye ölçülebilir kalite parametreleri oluşturduk. Böylece üreticiyi kendi üretimini sürekli takip edebilir hale getirdik" dedi."Hangi sıcaklıkta ve sürede çalışılırsa hangi değerlerin oluştuğu ortaya konulmuş oldu" diyen Apaydın, "Bir üretici, üretim yaptığında bu parametreleri dikkate alarak kendi ürününü standart kalitede çıkarabilecek" diye konuştu.
çorum
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/104001/91/1040019119_160:0:1120:720_1920x0_80_0_0_f281a43955eecddd06ec0ff645ba20ee.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
türkiye, çorum, hitit üniversitesi, kalite, standart, leblebi
türkiye, çorum, hitit üniversitesi, kalite, standart, leblebi
Çorum leblebisi için 'standart kalite parametreleri' belirlendi
Hitit Üniversitesi tarafından yapılan çalışma ile Çorum leblebisi için standart kalite parametrelerinin oluşturulduğu bildirildi.
Hitit Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi ortaklığında yürütülen ‘Çorum İçin Bir Projem Var’ projesi kapsamında, Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Apaydın tarafından ‘Meşhur Çorum Leblebisinde Farklı Kavurma Koşullarında Oluşan Fiziksel ve Kimyasal Değişimlerin Belirlenmesi’ konulu araştırma projesi hayata geçirildi.
Araştırma kapsamında, kentteki farklı satış noktalarından alınan leblebi numuneleri laboratuvar ortamında incelendi.
Açıklamada ifadelerine yer verilen Apaydın, araştırma sonucunda nohutun Çorum leblebisine dönüştürülmesi sürecinde üreticilerin işini kolaylaştıracak bazı parametreler belirlediklerini bildirdi.
Bu parametrelerin kentteki üreticilerle paylaşılacağını aktaran Apaydın, "Çalışma kapsamında ölçülebilir kalite parametre değerlerini belirledik. Leblebilerin kırılganlık, sertlik ve renk değerleri, numerik olarak belirlenerek leblebiye ölçülebilir kalite parametreleri oluşturduk. Böylece üreticiyi kendi üretimini sürekli takip edebilir hale getirdik" dedi.
"Hangi sıcaklıkta ve sürede çalışılırsa hangi değerlerin oluştuğu ortaya konulmuş oldu" diyen Apaydın, "Bir üretici, üretim yaptığında bu parametreleri dikkate alarak kendi ürününü standart kalitede çıkarabilecek" diye konuştu.