00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:30
15 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
İstanbul - Boğaz - Martı - tekne - köprü - Sputnik Türkiye, 1920
TÜRKİYE
Türkiye'de yaşanan önemli gelişmeler, son dakika haberleri ve güncel tartışmalar

Yerli makineyle atık gıdalar gübre oluyor

© Sputnik / Sertaç Kayar3 dönümlük tarlada yerel tohum mücadelesi: Doğayla barışık, toprakla uyumlu
3 dönümlük tarlada yerel tohum mücadelesi: Doğayla barışık, toprakla uyumlu - Sputnik Türkiye, 1920, 13.08.2021
Abone ol
Türkiye'de yıllık 214 milyar lirayı aşan gıda israfının önüne geçmek için yola çıkan Türk girişimciler, atık gıdalardan gübre üreten makine üretti.
TRT Haber'in aktardığına göre, çöpe giden yiyecekler ve bitkilerden kompost yani doğal gübre yapımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Atık olmuş tüm organik gıdalar, 140 derece yağ sıcaklığı ve 250 derece hava buharı ile gübreye dönüştürülüyor.
Evler için tasarlanan makine 2 saatte 2 kilogram gübre üretebiliyor. Kedi maması ya da balık yemi yapılabiliyor. Üretici yerli firma genel müdürü Ahmet Semih Yıldırım, sistemi şöyle anlattı:
"Pişmiş, pişmemiş tüm organik atıkların tamamını evde makineye koyarak organik gübreye çevirebiliyorsunuz. Oluşturulan gübre de saksılarda, seralarda kullanılabilecek hale geliyor. Tamamen organik içerikli olduğu için hayvan yemi olarak da kullanılabilir.''
Endüstriyel makine ise 300 kilogram gıda atığını, 12 saat içinde gübre olarak geri dönüştürüyor.
Ahmet Semih Yıldırım, "Endüstriyel boyutunda yüksek montanlarda çevirme imkanımız var. Bu çok ciddi bir rakam. Oteller, hastaneler, restoranlar, hapishaneler gibi oradaki atıkları gübreye çevirebilecek kapasiteye sahip.''
Üretilen gübrelerin kaliteleri, Ege Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi laboratuvarlarında düzenli olarak test ediliyor. Yerli dönüşüm makineleri seri üretime başladı.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала