Domates kurutma sergisinde renkli görüntüler
Abone ol
Diyarbakır’da, domates hasadının başlamasıyla birlikte, kurutma sergileri de açılmaya başladı. Kurutma için geniş bir alana serilen domateslerle tarlalar kırmızıya büründü.
Diyarbakır-Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan domates tarlalarında hasat başladı. Hasadın başlaması ile birlikte çevre illerdeki tarım işçileri için de yeni bir iş imkanı doğdu.
Çalışmak için gelen ve domates tarlaları etrafında çadır kuran tarım işçileri, kurutma işlemi için yoğun bir mesai harcıyor. En düşük yevmiyenin 75 lira olduğu domates hasadında, kasa hesabı ile çalışan bir işçi yaptığı işe göre çalışırken, günlük yevmiyesi 150-200 lira arasında değişiyor.
Sabah 05.00’da işe koyulan işçiler, akşam saat 20.00’a kadar çalışıyor. İşçileri en çok zorlayan ise sıcaklar, zira hava sıcaklığı bazen 50 dereceyi bulabiliyor. Kurutularak çuvallara doldurulan domatesleri yurtdışına da ihraç ediliyor.
© Sputnik / Sertac KayarTarladaki domatesler kasalara dolduruluyor.
1/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Tarladaki domatesler kasalara dolduruluyor.
© Sputnik / Sertaç KayarKasalara doldurulan domatesler daha sonra traktörlerle sergi için kurulan alana taşınıyor.
2/10
© Sputnik / Sertaç Kayar
Kasalara doldurulan domatesler daha sonra traktörlerle sergi için kurulan alana taşınıyor.
© Sputnik / Sertac KayarHazırlanan alana getirilen domatesler, buradaki işçiler tarafında bıçakla ikiye ayrılıyor.
3/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Hazırlanan alana getirilen domatesler, buradaki işçiler tarafında bıçakla ikiye ayrılıyor.
© Sputnik / Sertac KayarKasalarda ezilen veya bozuk olan domatesler işçiler tarafından ayıklanıyor.
4/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Kasalarda ezilen veya bozuk olan domatesler işçiler tarafından ayıklanıyor.
© Sputnik / Sertac KayarBu işlemde genellikle kadınlar yer alıyor.
5/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Bu işlemde genellikle kadınlar yer alıyor.
© Sputnik / Sertac KayarSaatlerce güneşin altında çalışan işçiler, kendilerince aldıkları önlemlerle güneşten etkilenmemek için de mücadele ediyor.
6/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Saatlerce güneşin altında çalışan işçiler, kendilerince aldıkları önlemlerle güneşten etkilenmemek için de mücadele ediyor.
© Sputnik / Sertac KayarTüm domatesler kesildikten sonra işlem tamamlanıyor.
7/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Tüm domatesler kesildikten sonra işlem tamamlanıyor.
© Sputnik / Sertac KayarSerilen domatesler, bir işçi tarafından tuzlanıyor.
8/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Serilen domatesler, bir işçi tarafından tuzlanıyor.
© Sputnik / Sertaç KayarKurutma işleminde yaklaşık 150 işçi çalışıyor.
9/10
© Sputnik / Sertaç Kayar
Kurutma işleminde yaklaşık 150 işçi çalışıyor.
© Sputnik / Sertac KayarGünlük 150-160 ton arasında değişen domatesler, 4-5 gün güneşte kurutulduktan sonra çuvallara konularak toplanıyor.
10/10
© Sputnik / Sertac Kayar
Günlük 150-160 ton arasında değişen domatesler, 4-5 gün güneşte kurutulduktan sonra çuvallara konularak toplanıyor.