Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün düzenlediği basın toplantısında, "Bu durumun aceleyle, sıcak sıcağına değil, mevcut tüm bilgiler temelinde değerlendirilmesinden yanayız. Üstelik Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü detaylı bir açıklama yaptı" ifadelerini kullandı.
Belarus yönetiminin, 'bu konuda şeffaf hareket etmeye, tüm uluslararası kurallara uymaya ve gerekirse uluslararası uzmanları kabul etmek dahil tam şeffaflığı garanti etmeye' hazır olduğunu kaydettiğine dikkat çeken Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun kesinlikle mantıklı bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Belarus’un, ilgili havacılık yönetiminin uluslararası kurallar kapsamında hareket ettiğini teyit eden tüm materyalleri sağlamaya hazır olduğu vurgulandı."
Lavrov, "Bu durumu ayık kafayla değerlendirmek önemli. Üstelik Belarus yönetiminin gerekli tüm bilgileri vermeye hazır olduğunu bir kez daha vurgulayacağım" dedi.
‘Minsk’te kalan Ryanair yolcusu Rus vatandaşa erişim talep edildi’
Ryanair uçağı olayının ardından Minsk’te kalan Rusya vatandaşı kadının ailesiyle görüştüğünü ifade eden Lavrov, "Büyükelçiliğimiz, Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan vatandaşımız hakkında bilgi ve konsolosluk erişiminin sağlanmasını istedi" bilgisini paylaştı.
Yunanistan’dan Litvanya’ya giderken Minsk’e zorunlu iniş yapan Ryanair’e ait yolcu uçağında bulunan, Belarus’ta aşırılık yanlısı kabul edilen Telegram kanalı Nexta’nın kurucusu Roman Protaseviç ve kız arkadaşı Rusya vatandaşı Sofiya Sapega da gözaltına alınmıştı.
Bu arada Minsk'teki uçak hadisesi, bir uçağın üçüncü ülkede zorla indirilmesiyle sonuçlanan ilk olay değil. 3 Temmuz 2013'te Moskova'da katıldığı bir konferanstan dönen Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in uçağı Fransa ve Portekiz'in hava sahalarında uçuş izni çıkmaması üzerine Viyana'daki Schwechat Havaalanı'na zorunlu iniş yapmıştı.
ABD'nin casuslukla suçladığı Edward Snowden'ın içinde olduğu iddiasıyla aranan bir uçağın ABD’li eski istihbaratçının bulunmaması üzerine Avusturya'dan havalanmasına izin verilmişti. Avrupa ülkelerinin bu kararı, Güney Amerika'da büyük tepkiyle karşılanmıştı.