Tai, yazılı açıklamasında, Kovid-19 aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasına destek verdi.
Kovid-19 salgının olağanüstü önlemler gerektirdiğine dikkati çeken Tai, "Yönetim, fikri mülkiyet haklarının korunmasına güçlü bir şekilde inanmaktadır ancak salgını sona erdirmede Kovid-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi desteklemektedir" ifadesini kullandı.
Tai, bu konuda DTÖ'deki müzakerelere aktif olarak katılacaklarını belirterek, kurumun fikir birliğine dayalı yapısı ve ilgili konuların karmaşıklığı dikkate alındığında bu müzakerelerin zaman alacağını aktardı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bugün düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 aşılarının üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasının gündemde olduğunu ancak bu konuda bir karar alınmadığını belirtmişti. Bu açıklamaların ardından borsada Pfizer, Biontech, Novavax, Moderna, hisselerinde düşüş yaşandı.
Pfizer, Biontech, Novavax, Moderna shares plunge to session lows after U.S. backs waiving patent protections on Covid vaccines https://t.co/Wq9i3OsP1j pic.twitter.com/gEPwFw4yOg
— CNBC Now (@CNBCnow) May 5, 2021
Alman ilaç firması BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ise Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetten vazgeçmenin doğru bir yol olmadığını, bunun yerine üretim lisansları verilmesi gerektiğini dile getirmişti.
AB'den olumlu dönüş: Biz hazırız
Öte yandan ABD'nin bu açıklamasına AB'den yanıt geldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD'nin aşı üretimi teknolojisini paylaşma teklifini görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Von der Leyen, kısa vade de aşı üreten tüm ülkelere ihracat izni çağrısı yaptı.
In the short run, however, we call upon all vaccine producing countries to allow export immediately and to avoid measures that disrupt the supply chains.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 6, 2021