Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’daki Manej sergi salonunda Federal Meclis üyelerine sesleniş konuşmasını yaptı. Her sene hazırlanan bu konuşma, Federal Meclis üyelerine hitaben yapılsa da aslında bir ulusa sesleniş konuşması niteliğini de taşıyor.
Rusya lideri konuşmasında, Batılı güçlerin Rusya’ya yaptırım uygulamaları ardından pek çok ülkenin de onları izlediğini anlatmak için İngiliz yazar Rudyard Kipling’in Orman Kitabı romanına gönderme yaptı:
“Dediğim gibi, sebepsiz yere Rusya’nın (yaptırımlar ve provokasyonlar ile) üstüne gitmeye çalışıyorlar. Tabii ki çevrelerinde de küçük olanlar toplanıyor; aynı Kipling’in romanında baş kaplanın yanına minik çakalların toplanması gibi. Efendilerinin suyuna gitmek adına uluyorlar.”
'Belarus’ta planlanan darbe gerçekten gerçekleşse bunun sonuçları ne olurdu?'
Putin şöyle devam etti:
"Ne yazık ki, siyasi sebepler ile uygulanan yasadışı ekonomik yaptırımlara, birinin kendi iradesini güç kullanımı ile başkasına dikte etmesine dünyadaki herkes alışmış gibi görünüyor. Bu uygulama, şu an çok daha tehlikeli bir şeye evrilmekte. Belarus’ta yakın geçmişte darbe gerçekleştirilmeye çalıştıklarını ve ülkenin devlet başkanına suikast düzenlemeye çalıştıklarını hepimiz biliyoruz. Fakat beni iyi dinleyin: Ukrayna’nın darbe ile görevinden edilen ve ölümden dönen devlet başkanı Yanukoviç hakkında istediğinizi düşünebilirsiniz ya da Venezüella’daki (Devlet Başkanı) Maduro hakkında istediğiniz fikre sahip olabilirsiniz, aynısı Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko için de geçerli. Ancak darbe ya da siyasi suikast planlayamazsınız, bu kadarı artık fazla. Tüm sınırları çoktan aştınız.
Ya Belarus’ta planlanan darbe gerçekten gerçekleşse bunun sonuçları ne olurdu? Ne kadar insan bundan olumsuz etkilenirdi? Belarus’un geleceği ne olurdu? Bunları kimse düşünmüyor. Aynı, darbe gerçekletiği sırada Ukrayna’nın geleceğini düşünmedikleri gibi. Ancak Belarus lideri Lukaşenko’ya suikast düzenleme girişimini Batılı güçlerden biri dahi kınamadı. Farkına bile varmadılar, hiçbir şey olmuyormuş gibi davrandılar."
Putin on Belarus: 'You can have whatever opinions you want...but organizing, plotting a coup, it's too much' pic.twitter.com/p3OqY6nOmy
— RT (@RT_com) April 21, 2021
Putin, Rusya ordusunun sürekli olarak geliştiğini söyledi ve ““Nükleer silahlar dahil askeri teçhizatımızı yeniliyoruz. Yeni güvenlik sistemleri oluşturmalıyız. (Hipersonik füze sistemi) Avangard ve Peresvet sistemleri ordunun kullanımına girdi, yakında da 2022 yılında Sarmat füzeleri buna eklenecek. Rus birliklerinin kullanımına (Füze sistemleri) Kinjal, Kalibr ve Tsirkon da girecek. 2024 yılına geldiğimizde birliklerimizin elindeki modern silah ve teçhizatın oranı neredeyse yüzde 76 olacak, ki bu çok iyi bir gösterge. Nükleer cephaneliğimizin de yüzde 88’i yenilenmiş olacak" dedi.
Nükleer güçleri bulunan ülkelerin ayrı bir sorumluluğu olduğunu kaydeden Putin, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin toplanması çağrısında bulundu.
Rusya’nın Karabağ’da çatışan tarafların bir anlaşmaya varmasındaki rolünü de anımsatıp ülkesinin Suriye ve Libya’daki krizlerin sona erdirilmesi için de çabalarını ortaya koymaya devam ettiğini belirtti.
Rusya'nın kendi çıkarlarını uluslararası hukuk çerçevesinde korumaya devam edeceğini vurgulayan Putin, "Herhangi bir sebepten ya da hiçbir sebep yokken Rusya’yı suçlamak bir dizi ülke için bir tür spor haline geldi" dedi.
Putin, şu ifadeleri kullandı:
"Rusya, her ülke ile iyi ilişkileri olsun ister. Yeterince sabırlıyız, fakat provokasyonlara cevabımız sert olacak. Hiçbir ülkenin Rusya ile ilişkilerinde kırmızı çizgileri geçmeyeceğini umuyorum.
Kibarca söylemem gerekirse, ilişkilerimizin son dönemde geliştiğini pek söyleyemeyeceğim ülkeler de dahil olmak üzere, herkesle iyi ilişkilerimiz olsun isteriz. Köprüleri yakmak istemiyoruz. Fakat iyi niyetimiz birileri tarafından kayıtsızlık ya da zayıflık olarak algılanırsa ve birileri bu köprüleri kendi yakmak ya da hatta atmak isterse, o zaman bilmelidir ki Rusya’nın buna yanıtı hızlı ve sert olacaktır.
Ukrayna ya da Belarus’ta ayaklanmalar olduğunda Batı ne Ukrayna ne de Belarus’u düşünüyordu. İstedikleri Rusya’yı çevrelemekti. Biz ölçülü davranmaya çalıştıkça onlar çevreleme girişimlerine devam ediyor. Rusya’ya karşı provokasyon gerçekleştirecekler daha önce hiç olmadıkları kadar pişman olacaklardır."
'We have enough patience...but I hope no one would think about crossing the line in relations with Russia' pic.twitter.com/JTjObeTeiS
— RT (@RT_com) April 21, 2021
Rusya lideri, ülke içinde tatil yapan vatandaşlara kısmi ücret iadesi yapılmasını içeren programın en azından sene sonuna kadar uzatılmasını teklif ederek şu ifadeleri kullandı:
“Olabildiğince fazla vatandaşımızın sanatoryum ve otellerde dinlenip sağlıklarını güçlendirmeleri için, en azından sene sonuna kadar, vatandaşların Rusya içindeki turistik seyahatlerinin ücretinin yüzde 20’sinin kendilerine iade edildiği programın uzatılmasını teklif ediyorum.”
Putin, pandeminin insanların refahını olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu, dünyanın tüm ülkeleri için geçerli bir sorun. Ülkemizde ürünlerin fiyatları arttı. Buna karşı alacağımız önlemler öyle olmalı ki Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi boş raflara yol açmamalı. Ürünlerin fiyatlarında uzun vadeli istikrar sağlamak adına piyasa mekanizmalarından yararlanmalıyız" dedi.
Rusya lideri ayrıca, hükümeti çocuklu ailelere yardım programı hazırlamakla görevlendirdi ve ardından “Hükümetin ana görevi gelirleri artırmasıdır” vurgusunu yaptı.
Okul çağında çocukları olan ailelere bir kez daha, bir defalık yardım yapılmasını teklif eden Putin, "Sözgelimi her okul çağındaki çocuk için 10 bin ruble ödenebilir. Ödeme ailelere ağustos ortasında yapılır ki (eylülde okullar açılana kadar) çocuklarını okula hazırlamaya vakitleri olsun" ifadelerini kullandı.
Putin, ülkesinde sonbahara dek koronavirüse karşı sürü bağışıklığı oluşmasını beklediklerini anımsattı ve vatandaşlara koronavirüse karşı aşı olmaları çağrısını yaptı:
“Herkes aşılanma imkanı olmalı, zira bu, sonbaharda ülkemizde sürü bağışıklığı oluşmasını sağlayacak. Karşı karşıya olduğumuz sorunun çözümü hem bize hem de sizlere, tüm vatandaşlarımıza bağlı. Bir defa daha tüm Rusya vatandaşlarına sesleniyorum: Aşı olun.
Dünyadaki kimse, şu an karşı karşıya olduğumuz pandeminin bizi bulacağını bilmiyordu. Fakat Rusya ve vatandaşları bu tehdidi etkisiz hale getirmek için her şeyi yapıyor."
#Putin calls for effort towards herd immunity by autumn pic.twitter.com/wQhqwcTCGb
— RT (@RT_com) April 21, 2021
Rus bilim insanlarının geliştirdikleri üç güvenilir koronavirüs aşısı ile çığır açtığını belirten Putin, "Aşıların geliştirilmesi ve son yıllardaki diğer başarılar, ülkemizin büyüyen bilimsel ve teknolojik potansiyelinin doğrudan beden bulmuş hâlidir" ifadelerini kullandı.
Rusya Devlet Başkanı, pandeminin ilk aylarında koronavirüs ile enfekte olmuş hastaların tedavi edildiği bir hastaneye ziyaretine atıfla, “Karşımızda nasıl bir tehlike olduğunu hissetmem, kendi gözlerimle görmem gerekiyordu. Bir salgınla karşı karşıyayız, fakat bunun verdiği endişenin yanında Rusya’nın bunu aşacağına güvenim de tamdır” vurgusunu yaptı.
Rusya lideri Vladimir Putin konuşmasına, ‘pandemi günlerinde kendi hayatlarını riske atarak salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarına’ teşekkür ederek başladı.
Putin ayrıca, koronavirüse karşı aşı geliştiren bilim insanlarına da teşekkürlerini sundu.
Rusya lideri, “Pandemi demografiye darbe vurdu, ancak Rusya hedeflerinden vazgeçmeyecektir. Stratejimiz, nüfusumuzun düzenli bir biçimde artışını sağlamak olacaktır” dedi.
Putin, hükümete, “Koronavirüs henüz yenilmedi, virüsün yayılımını yavaşlatmak adına tüm sınırlarımız kontrol altında tutulmalıdır” çağrısını yaptı.