Güneydoğu Asya ülkesi Butan Krallığı, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) yerine Gayri Safi Milli Mutluluğu (GSMM) ölçmesi ve Mutluluk Bakanlığı kurması ile vatandaşların huzuruna önem vermesi kadar aşılama hızıyla da göz dolduruyor.
Ülke, nüfusunun az olmasının da katkısıyla, 27 Mart'ta başladığı koronavirüs aşılama programında vatandaşlarının yaklaşık yüzde 60'ına aşının ilk dozunu yaptı. Çin ve Hindistan arasında bulunan Himalaya ülkesi, 770 bin vatandaşının 470 binine Hindistan'ın bağışladığı AstraZeneca- Oxford Üniversitesi aşısının ilk dozunun vurulduğunu açıkladı.
Bhutan vaccinates 60% of its 770,000 population in record time.
— AFP News Agency (@AFP) April 8, 2021
The Himalayan kingdom started an ambitious vaccination drive nine days agohttps://t.co/hrLjPOuwE0 pic.twitter.com/dUbP8FMswM
AFP'nin analizine göre Butan bu hızla yüzde 60 barajını geçen Seyşel Adaları, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelere fark attı.
Butan 27 Mart'ta aşılama programına ilk başladığında 533 bin yetişkini yalnızca 1 haftada aşılamayı hedefliyordu. Bu yetişkinlere hamileler, yeni doğrum yapmış kadınlar, özel sağlık durumları olanlar ve ciddi bir hastalığı bulunan hastalar dahil edilmemişti.
Yine AFP'ye konuşan bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi şimdiki öncelikli hedeflerinin 70 yaş üstü ve engelli vatandaşları aşılamak olduğunu söyledi.
'Desuups' gönüllüleri
Otuz yedi doktora ve üç binden az sayıda sağlık personelinin bulunduğu Butan'ın aşılamalardaki başarısının arkasında, "desuups" olarak adlandırılan gönüllülerin bulunduğu söyleniyor.
Gönüllülerin, salgının başlangıcında halka Kovid-19 tedbirleri hakkında bilgi verdiği, aşılamalarda ise sağlık merkezlerine taşıyarak aşılamaların hız kazanmasında ektin rol oynadığı vurgulanıyor.
Pandemi başından bu yana Butan'da 896 koronavirüs vakası ve 1 ölüm kaydedildi.