Ermenistan'da ordunun kendisini istifaya çağırmasının ardından genelkurmay başkanı Onik Gasparyan’ı görevden alma kararı veren Başbakan Nikol Paşinyan, bu göreve Artak Davtyan’ı atadığını duyurdu.
Paşinyan, Facebook’taki açıklamasında, “Cumhurbaşkanının başbakanın atamaya ilişkin karar taslağını imzalamaması ve konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaması göz önünde bulundurularak, Artak Davtyan kanunen Silahlı Kuvvetler’in genelkurmay başkanı olarak göreve atanmış sayılıyor” ifadeleri kullandı.
Արտակ Դավթյանն իրավունքի ուժով համարվում է նշանակված ՀՀ ԶՈՒ գլխավոր շտաբի պետի պաշտոնին:
Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան paylaştı: 21 Mart 2021 Pazar
Yeni Genelkurmay Başkanı Davtyan: Genelkurmay, siyasi konularda tarafsızlığını koruyacak
Bununla birlikte Davytan, yazılı bir açıklama yaptı. Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı Basın Dairesi tarafından yayınlanan açıklamaya göre Davtyan, "(Dağlık Karabağ'da) 44 gün boyunca kahramanca yürütülen savaşın ardından Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan ve Dağlık Karabağ'ın güvenlik sistemini gözden geçirme ve güçlendirme çalışmalarına ve dış tehditlerin ortadan kaldırılmasına yönelik görevleri yerine getirmeye devam edecek" dedi.
Ordu yönetiminin Başbakan Paşinyan'ın istafasını talep etmesinin ardından oluşan durumun çıkmaza girdiğini ve mevcut ihtilafların hukuki zemine taşındığını kaydeden Davtyan, "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Anayasa'nın gerektirdiği gibi yalnızca savunmayı, güvenliği, toprak bütünlüğünü ve sınırların dokunulmazlığını sağlama yükümlülüğünü üstlenerek siyasi konularda tarafsızlığını koruyacak" diye vurguladı.
Paşinyan'dan orduya apolitikleşme çağrısı
Bu arada Paşinyan da Davtyan'ı tanıtmak üzere askeri yönetimle yaptığı toplantıda silahlı kuvvetlere apolitikleşme çağrısı yaptı.
Paşinyan, "Silahlı kuvvetlerin apolitikleşmesi ilkesine çok saygılı bir şekilde bağlı kalmalıyız. Bu, benim, herhangi bir kişi veya grup için gereken bir şey değil. Buna her şeyden önce ordunun ihtiyacı var. Silahlı kuvvetler geriye bakmamalı" dedi.
Ne olmuştu?
Paşinyan, önceki hafta Gasparyan’ın görevden alındığı açıklamasını yapmıştı. Bu açıklama, ordunun Paşinyan’ı istifaya çağırmasını izlemişti. Paşinyan, bu çağrıyı bir darbe girişimi olarak tanımlayıp Genelkurmay Başkanı’nı görevden alma kararı vermişti.
Ancak hükümet açıklamasından bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Sarkisyan’ın ‘askeri görev ve askerin statüsüne’ ilişkin kanun üstünden Gasparyan’ın görevden alınmasına itiraz ettiği kaydedilmişti.
Kommersant gazetesi hukukçulara atıfla, Ermenistan yasalarına göre söz konusu itiraz değerlendirilinceye kadar Gasparyan’ın görevden alınamayacağı yorumunu aktarmıştı.
Daha sonra Ermenistan İdari Mahkemesi nihai karar alınıncaya kadar Gasparyan’ın görevine devam etmesine hükmetmişti, ancak başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Onik Gasparyan, genelkurmay başkanlığı görevinden alınmış olup yeni genelkurmay başkanı atama süreci anayasanın 139. maddesinin 2. fıkrasında belirlenen prosedür çerçevesinde devam ediyor” ifadeleri kullanılmıştı.