Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım hakkındaki bir toplantıda kendisine sorulması üstüne, “Amerikan meslektaşımın (Joe Biden) açıklamalarına gelince, söylediği gibi şahsen tanışıyoruz. Ona ne mi derdim? ‘Sağlığınız yerinde olsun’ derdim. Ona iyi bir sağlık dilerdim” dedi.
Rusya lideri, "İroni ya da şaka yapmıyorum" diye ekledi.
«Кто как обзывается, тот так и называется». Путин ответил Байдену фразой из своего дворового детства pic.twitter.com/RiRZrdWoj4
— Кремлевский пул РИА (@Kremlinpool_RIA) March 18, 2021
'Çocuklukta 'Kötü söz sahibine aittir' derdik birbirimize'
Rusya Devlet Başkanı ayrıca herkesin bir başkasını değerlendirirken ona kendinde olan özellikleri yüklediğini söyledi: “Her ülkenin geçmişinde çok ağır, dramatik ve kanlı olaylar görülmüştür. Ancak başka insanları değerlendirdiğimizde, hatta başka ülkeleri veyahut halkları değerlendirdiğimizde, aslında her zaman aynaya bakar gibi oluruz, her zaman kendimizi görürüz. Yani karşı tarafa, esasında olduğumuz şeyi yükleriz.”
Rusya lideri sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklukta ‘Kötü söz sahibine aittir’ derdik birbirimize. Çocukça bir laf olabilir, ancak derin, psikolojik bir manası var. Karşı taraftakinde her zaman kendi özeliklerimizi görürüz. Eylemlerini de bunun üstünden değerlendiririz.”
'ABD ile çalışmaya devam edeceğiz ama sadece kendi çıkarlarımıza uygun alanlarda'
Rusya Devlet Başkanı son olarak, “ABD, onlar gibi olduğumuzu düşünse dahi, gerçekte böyle değil. Bizim onlardan farklı bir genetik kodumuz var. Kodlarımız farklı olsa dahi çıkarlarımızı nasıl koruyacağımızı biliyoruz. Onlarla (ABD) çalışmaya devam edeceğiz. Fakat sadece kendi çıkarlarımıza uygun olan alanlarda, menfaatlerimize uygun biçimde bunu sürdüreceğiz. Bunu hesaba katmak zorundalar. Gelişimimizi durdurmak adına yaptıkları her şeye rağmen, yaptırımlara ve hakaretlere rağmen, bunu hesaba katmak zorundalar” dedi.
Putin, Rusya ile yeniden birleşmenin yedinci yıldönümünde Kırımlıları kutladı
Bununla birlikte Kırım ve Sivastopol toplumunun temsilcileriyle video konferans formatında görüşme yapan Putin, Kırımlıları yarımadanın Rusya ile yeniden birleşmesinin yedinci yıldönümü dolayısıyla kutladı.
'Ukrayna Kırım'daki kaynakları yıllarca sömürdü'
Putin, Kırım'ın Kiev'e bağlı olduğu yıllarda Ukraynalı yöneticilerin yarımadanın kalkınmasına yatırım yapmadıklarını ve bölgenin kaynaklarını sömürdüklerini de vurguladı.
Bu durumun su tedariki ve yıpranmış, eskimiş altyapı için de geçerli olduğunu kaydeden Putin şöyle devam etti: "Onlarca yıldır hiçbir yatırım yapılmadı, sadece buranın kaynakları sömürüldü. Hızlıca zamana ayak uydurmalı ve ilerlemeliyiz. Görevimiz, insanların konforlu şekilde yaşaması, tatil yapması için gerekli koşulları oluşturmak, tıp ve eğitim alanındaki imkanları genişletmek ve Kırım ile Sivastopol'deki yatırımcıları destekleyip yeni yatırımcılar çekmek. Kırım'da istikrar ve güvenliğin sağlanması, ulaşımın, enerji altyapısının, tüm altyapının daha kompleks biçimde gelişmesi için her şeyi yapıyoruz ve yapacağız. Sanayi ve tarım işletmelerini, KOBİ'leri, turizm sektörünü destekleyeceğiz, yatırımların gelmesi için gereken koşulları sağlayacağız."
'15 bin kişinin öldüğü toplama kampıyla ilgili anıtın açılması önemli'
Görüşme sırasında Tavrida Merkezi Müzesi Genel Direktörü Andrey Malgin, Büyük Anavatan Savaşı'nda (2. Dünya Savaşı) işgal sırasında Simferopol'de yaklaşık 15 bin sivil ve askerin hayatını kaybettiği toplama kampındaki mağdurların anısına bir anıt açıldığını belirtti.
Malgin'in sözleri üzerine böyle bir anıtın açılmasının çok önemli olduğunu kaydeden Putin, "Bu, son derece önemli bir iş, zira İkinci Dünya Savaşı, Büyük Anavatan Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin, Rusya'nın en büyük kayıpları, onarılamaz kayıplar verdiğini tüm dünya gayet iyi biliyor. Kayıpları saymak hala daha imkansız. En son rakama göre 27 milyon kişi hayatını kaybetti. Ama bunlar çoğunlukla siviller, ülkemizin barışçıl vatandaşları" dedi.
Rusya lideri, "Elbette bu son derece önemli. Bizim için, öz halkımızın öz bilinci için önemli. Herkes için, tüm dünya için önemlidir. Neden mi? Bu tür şeylerin bir daha tekrarlanmaması için. Herkesin faşizm ideolojisinin temelini oluşturan bu tür fikirlerin nelere yol açtığını anlaması için" diye ekledi.
Kırım, 16 Mart 2014'te yapılan ve yüzde 96.77 'evet' oyunun çıktığı referandum sonrasında 18 Mart 2014’te resmen Rusya'ya bağlanmıştı. Ukrayna, halen Kırım'ı 'Rusya işgali altındaki' kendi toprakları olarak görüyor.
Rusya, Kırımlıların seçimini uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü’ne uygun olarak demokratik bir şekilde yaptıklarını defalarca vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘Kırım’ın Ukrayna’ya geri dönmesi için gerekli şartların asla oluşmayacağını’ belirtmişti.