Koronavirüs pandemisi ve güvenlik riskine rağmen bugün Bağdat'a ayak basarak Irak'ı ziyaret eden ilk Papa unvanını alan 84 yaşındaki Francis, dört günlük yoğun programına hızlı başladı.
2003'teki ABD işgali ve 2013-2018 arası IŞİD işgaliyle mücadele edip kendi iç çekişmeleriyle uğraşmanın ağır yükü altındaki Irak'ın kırmızı halı ve folklor ekibiyle karşıladığı Papa, kendisi için havaalanına gelen Başbakan Mustafa Kazımi ile görüşmesinin ardından, kendisini 2019'da resmen davet etmiş Cumhurbaşkanı Berham Salih ve bakanlar, STK temsilcileri, dini liderler ile biraraya geldi.
Cumhurbaşkanı: Hıristiyanlar geri dönmeden başaramayız
Kürt siyasetçi Salih, Papa'ya "Ortadoğu'yu Hıristiyanlar olmadan tasavvur etmek imkansız" diye hitap ederek "Bölgemiz Hıristiyanların geri dönüşünü nefrete düşmeksizin garanti etmeden başarı yüzü göremeyecek" diye ekledi.
Katoliklerin ruhani lideri de cumhurbaşkanlığı sarayında yaptığı konuşmada Hıristiyanlığın Irak'taki köklerine dikkat çekti.
"Bu ülkede çağlara yayılan varlıkları ve ulusal yaşama katkılarıyla zengin bir miras oluşturan Hıristiyanlar herkese hizmet etmeye devam etmek istiyor" diyen Papa, geçmişte Irak’taki inanç ve din çeşitliliğinin ülkeyi özel konuma yükselttiğini hatırlattı.
IŞİD'in 'soykırımına' uğrayan Ezidilere de vurgu yapan Francis, "Burada çok çekmiş insanlar arasında düşüncelerim, anlamsız ve vahşi zulmün masum kurbanları Ezidilerle birlikte" diye konuştu.
Papa, Şiilerle aynı haklar ve korumayı talep etti
Iraklı Hıristiyanların ve diğer azınlıkların nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiilerle aynı hakları ve korumayı hak ettiğini dile getiren Papa, Hristiyanlardan da 'hardal tohumu kadar ufak kalsalar da sabırla direnç göstermelerini' isteyerek şöyle devam etti:
'Irak'a düşen görev'
"Irak toplumunun bin yıllarca alameti farikası olan dinsel, kültürel ve etnik çeşitlilik yok edilmesi gereken bir engel değil, yararlanılması gereken değerli bir kaynaktır. Bugün Irak, Ortadoğu'da herkese bu çeşitliliğin toplumsal yaşamda çatışmaya değil, uyumlu işbirliğine yol açtığını göstermeye çağrılmıştır."
"Kardeşçe yaşamak gerçek diyalog ister... Artık şiddet ve aşırılıkçılık, hizipçilik ve hoşgörüsüzlük eylemleri son bulsun."
"Irak’ı riske atan bölgesel gerginliklere karşı durmak gerekiyor. Irak’ın kalkınması ve barışı için uluslararası topluma görev düşüyor."
Yolsuzlukla mücadele ve hukuk devleti çağrısı
Yolsuzluk karşıtı protestoların hedefindeki Iraklı yetkililere de 'yolsuzluk, gücün kötüye kullanılması, hukuk devletinin ihlal edilmesi musibetleriyle mücadele' çağrısında bulunan Papa, şu vurguyu yaptı:
"Ancak farklılıklarımızın ötesine bakmayı öğrenirsek ve birbirimizi aynı insan ailesinin üyesi olarak görürsek etkili bir yeniden inşa süreci başlatabiliriz ve gelecek kuşaklara daha iyi, daha adil ve daha insani bir dünya bırakabiliriz."
IŞİD kurbanı kiliseye ziyaret
Ardından Bağdat'ın Karrada semtinde 2010'da IŞİD'in öncülünün saldırısına uğrayan ve onlarca kişiye mezar olan Kurtarıcı Annemiz Kilisesi'ni ziyaret eden Francis, burada sosyal mesafe uyarınca oturtulan katılımcılara hitap etti.
Papa, camlarına kurbanların adının yazıldığı ve mihrabın üzerine "Zaferin nerede kaldı, ah ölüm" yazısının asıldığı kilisede "Burada, tanrıya ve kilisesine sadakatlerinin nihai bedelini ödeyen kardeşlerimizin kanıyla kutsanmış Kurtarıcı Meryem Anamız Katedrali'nde toplandık" diye konuştu.
Kovid-19 aşısı olmuş bulunan Francis, maskesiz şekilde cemaatle kaynaşırken dini görevlilere de 'Iraklı Hristiyanları terk etmedikleri, dayanışma içinde kaldıkları' için teşekkür etti.