Tam da bitcoin rekor düzeyde değer kazandığı günlerden geçerken, Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesi, tüm kripto para madenciliği faaliyetlerini bitirmeye yönelik plan açıkladı. Bu kapsamda devam eden tüm faaliyetlere son verilmesi, planlanan faaliyetlerin iptali öngörülüyor. Planın gerisinde kripto para madenciliğinin muazzam enerji tüketimine son verme çabası yatıyor.
İç Moğolistan Kalkınma Komisyonu geçen hafta çeşitli regülasyon önlemleri kapsamında enerji tasarrufu sağlamak amacıyla bir yasa teklifi sunmuştu. Çin’in 5 yıllık enerji planı doğrultusundaki bu teklifte, aşırı enerji harcayan sektörlerin tamamen ortadan kaldırılması amacıyla nisan ayı sonuna kadar kripto para madenciliği yapan işletmelerin kapatılmasının da yer aldığı ortaya çıktı.
Konuyla ilgili son kararın görüş alışverişlerinden sonra 3 Mart’ta açıklanacağı belirtildi.
A major Chinese bitcoin mining hub is shutting down its cryptocurrency operations https://t.co/fFBzwKVnbx
— Wallstreetbets (@russian_market) March 2, 2021
Çin'in bitcoin ikilemi
Küresel bitcoin madenciliğinin yüzde 65'ine evsahipliği yapan Çin'in Sincan ve Sichuan'dan sonra üçüncü kripto para madenciliği bölgesi İç Moğolistan. Dünyada karmaşık blockchain işlemlerini gerçekleştiren özel tasarım bilgisayarların yüzde 8'i İç Moğolistan'da çalışırken, ABD bile yüzde 7.2 ile geriden geliyor.
Birçok ülkeden fazla enerji tüketen sektör
Kripto para madenciliği, çok yüksek bilgisayar işlem gücü gerektirdiğinden devasa boyutlarda enerji harcıyor. Bu ağın tükettiği yaklaşık yılda 128.84 terawatt-saatlik enerji, İrlanda, Ukrayna ve Arjantin gibi ülkelerin tüketiminden daha fazla. Dolayısıyla bazı bilim insanları, yeni bir çevre kriz, uyarısında bulunuyor.
Yerli dijital para birimine geçen ilk büyük güç
Diğer yandan İç Moğolistan'ın bitcoin madenciliğine darbe vuracak planı, Çin'in ulusal para birimi yuanın dijital versiyonunun kullanıma girdiği dönemde geldi. Elektronik yuanın (E-CNY) Şenzhen, Şanghay, Pekin gibi büyük şehirlerde test kullanımına başlanmasıyla Çin yerli dijital para birimine geçen ilk büyük güç oldu.