AB'nin koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik krizle baş edilmesi için aktardığı 209 milyar euro'luk fonun yönetilmesiyle ilgili anlaşmazlık yüzünden koalisyon hükümetinin dağıldığı İtalya, kurtarıcı diye 'Süper Mario'ya sarıldı.
26 Ocak'ta istifa eden Başbakan Giuseppe Conte yeniden hükümet kuracak çoğunluğu parlamentoda sağlayamayınca, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tercihini teknokrat hükümetten yana kullandı ve kriz dönemlerini çok iyi yönetmek vasfı atfedilen bir isme yöneldi.
Birlik çağrısı
AB'deki mali kriz sırasında euro'yu kurtardığı gerekçesiyle 'Süper Mario' lakabıyla anılan eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi (73), hükümeti kurma görevlendirildi.
Draghi, Cumhurbaşkanı Mattarella ile 1 saati aşkın görüşmesinin ardından, "Siyasi partilerle ve parlamentoyla görüşmelerde birlik kararı çıkacağına güveniyorum" dedi.
Former ECB boss #Draghi accepts mandate to form #Italy's new govt from President #Mattarella#MarioDraghi #ItalianPolitics pic.twitter.com/wQiJi8M9Ur
— Ruptly (@Ruptly) February 3, 2021
Umut aşıladı
Eski ECB Başkanı, 'koronavirüs pandemisi, beraberinde gelen ekonomik kriz ve toplumsal sıkıntılar nedeniyle İtalya'nın çok zor bir dönemden geçtiğini' belirtti.
Acil durumlar için uygun yanıtların verilmesi gerektiğini söyleyen 'Süper Mario', "Bu umutla ve bu kararlılıkla, Cumhurbaşkanı'nın çağrısına olumlu yanıt veriyorum" dedi.
Önceliklerini 'pandemiyi yenmek, aşılama kampanyasını tamamlamak, vatandaşların günlük sorunlarına çözüm sunmak ve ülkeyi yeniden canlandırmak' diye sıralayan Draghi, AB'nin kurtarma fonları ve diğer kaynaklara işaret ederek "Genç kuşakların geleceğine ve toplumsal bütünlüğün güçlendirilmesine özel önem vererek, ülkemiz için çok şey yapma fırsatına sahibiz" dedi.
Hükümet kurma görevini üstlenmesinin ardından, ilkin meclis ve senato başkanlarıyla biraraya gelen Draghi için sırada parlamentodaki siyasi partilerin temsilcileri ve bağımsız parlamenterlerle görüşüp hükümet için destek arayışına girmek var.
5 Yıldız desteklemezse, Lig'in desteği lazım
Ancak parlamentoda en çok sandalyesi bulunan sistem karşıtı-popülist 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) lideri Vito Crimi, Draghi’nin kuracağı teknokrat kabineye destek vermeyeceklerini açıkladı. Bununla birlikte M5S'nin kendi içinde bir kez daha değerlendirme yapacağını duyuran İtalyan basını, AB şüphecisi partinin Draghi'ye destek konusunda bölünmeye kadar gidebilecek ciddi fikir ayrılıkları yaşadığını aktardı. M5S toplu halde Draghi'ye muhalefet ederse, sağ partilerin tutumu, yani aşırı sağcı Lig partisinin lideri Matteo Salvini belirleyici hale gelecek.
Nasıl 'Euro Bölgesi'ni kurtaran adam' oldu?
İtalya'nın yine ekonomik krizde olduğu dönemlerde Hazine Genel Direktörlüğü ve Merkez Bankası Başkanlığı yapmış Draghi, euro projesinin temel kurallarını belirleyen Maastricht Anlaşması'nın hazırlanmasında rol aldığı gibi 2011-2019 arasında Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanlığını da üstlendi ve Euro Bölgesi'ndeki mali kriz döneminde 'euro'yu kurtaran kişi' muamelesi gördü. Draghi'nin ECB'deki dönemi sona erse de düşük faiz politikası hala devam ediyor.
'Whatever it takes' denince
2012'de Londra'da İngilizce yaptığı konuşmada 'euro'yu çökmekten kurtarmak için ne pahasına olursa olsun yapmaktan' (whatever it takes) bahseden Draghi, o zamandan beri bu deyimle birlikte anıldı ve popüler kültür ve duvar yazılarında kendine yer edindi.
Avrupa siyaset-ekonomi sistemi içinde mücadeleci tutumuyla çözüm elde etmesi, geleneksel olmayan para politikalarını ECB'nin kullandığı standart araçlar haline getirmesi üzerinden Super Mario Bros. isimli video oyununa atıfla 'Süper Mario' lakabına da layık görüldü.
İtalya'yı siyasi karmaşadan kurtarabilecek mi?
Dolayısıyla hükümeti kurmakla görevlendirilmesi basında "Süper Mario İtalya'yı da kurtarmaya çalışacak" diye karşılandı.
Ekonomik çevrelerde 'modern zamanların en büyük merkez bankacısı' diye de söz edilen Draghi için İtalyan gazetesi Il Sole 24 Ore "Süper Mario'yu yeni bir mücadele bekliyor. Avrupa'yı kurtaran İtalyan şimdi de, prestiji sayesinde parlamentoda somut bir çoğunluk elde etmeyi başarmaya çalışacak" derken, ABD gazetesi The Wall Street Journal "Euro'yu kurtardı, ama İtalya'yı siyasi karmaşadan kurtarabilecek mi" diye sordu.