Rus basınına konuşan Yermakov, Rusya Dışişleri'nin çekilmek için iç prosedürün başlatıldığını duyurduğu Açık Semalar Anlaşması'ndan çıkış süreciyle ilgili bilgi verdi.
Anlaşmadan çıkmak için yasa hazırlanması gerektiğini ve prosedürün süresinin henüz belli olmadığını kaydeden Yermakov, "Bu zor bir süreç ve oylama yapılması gerekiyor" dedi.
Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de, anlaşmadan çıkmak için ihbar yapılması gerekebileceğini söyledi.
Kosaçev, "Uluslararası hukuki analiz yapılacak. Bu aşamada kendi görüşümü söyleyeyim; karar onaylanırsa, daha sonra ihbar yapılması gerekir" diye konuştu.
Türkiye de yer alıyor
Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı imzalayan 34 ülke arasında yer alıyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasında güven ve güvenlik artırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992'de imzaya açılan Açık Semalar Anlaşması'nın tarafları arasında Türkiye de bulunuyor.