Aralarında Ukrayna, Almanya, İngiltere, ABD, Türkiye ve Fransa'nın da bulunduğu bazı ülkeler tarafından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda oylamaya sunulan tasarının metninde, Kırım'ın 'geçici işgali' ve bölge 'sakinlerine karşı işlendiği saptanan büyük ihlaller ve istismarlar' kınanıyor.
BM Genel Kurul toplantısında oylanan tasarıya 64 ülkenin temsilcisi ‘evet’ derken, 23 ülke ‘hayır’ oyu, 86 ülke de ‘çekimser’ oyu kullandı.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Gennadiy Kuzmin, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada yarımadayla ilgili tartışmaların bittiğini kaydederek "Kırım ve Sivastopol Rusya’nın bir parçası oldu" dedi.
Devletin, Kırım dahil Rusya genelinde insan haklarının sağlanmasını garanti ettiğinin altını çizen Kuzmin, yarımadadaki sıkıntı ve kargaşa döneminin 2014'te sona erdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kırımlılar, Kiev’de 2014 Şubat ayındaki darbe sonucu anayasaya aykırı olarak iktidara gelen rejimin kendileri için hazırladığı kanlı akıbetten kurtuldu. Halihazırda Ukrayna’nın doğusundaki yoğunlukla Rusça konuşanların yaşadığı bölgelerde olup bitenlere bir bakın."
"Maydan’da sivil ve polislerin öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın sonuçları nerede? Odessa'daki Sendikalar Meclisi’nde diri diri yakılan 48 kişiyle ilgili soruşturmanın sonuçları nerede? Kiev’de öldürülen gazeteciler Olesya Buzina ve Pavel Şeremet ile ilgili soruşturmanın sonuçları nerede? Ukrayna genelindeki Nazi yürüyüşleri ne zaman bitecek? Dil ayrımcılığına ne zaman son verilecek?"
BM Genel Kurul toplantısında kabul edilen kararda bu sorulara yanıt verilmediğini vurgulayan Kuzmin, "Kararın amacı tamamen farklı. Kuklacılar 'yeşil düğmeye' basılmasını istiyor. Kuklacılar, Rusya’ya karşı oy kullanmanızı istiyor" diye ekledi.