Türkiye ile AB üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz krizinin gündemde olduğu AB dışişleri bakanları toplantısında, 10-11 Aralık'taki AB liderleri zirvesinde Ankara'ya yaptırım tehdidinin hayata geçirilip geçilmeyeceği ele alındı.
Hem AB'nin en güçlü ülkesi hem de Dönem Başkanı sıfatıyla yaptırımların anahtarını elinde tutan Almanya'yı temsil eden Dışişleri Bakanı Heiko Maas, toplantı başlamadan önce, "Almanya geçen aylarda Türkiye ile diyaloğu zorlayabilmenin yolunu bulmak için olağanüstü çaba gösterdi. Maalesef Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki gerilimler, doğrudan görüşmelerin gerçekleşmesini engelledi" dedi.
Maas: Çok fazla provokasyon oldu
Türkiye'ye atıfla "Aksine, çok ama çok fazla provokasyonlar söz konusu oldu" vurgusu yapan Maas, bunun ne gibi sonuçları olacağı hakkında üye ülkelerin görüşmesi gerektiğini belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı, toplantının ardından şöyle konuştu:
"AB içinde şimdi öncelikle şununla ilgileniyoruz: Özellikle Kıbrıs bakımından AB içinde çok, çok uzun zamandır tartışılanlar üzerinden tepki vermek."
"Almanya, temelde Avrupa Birliği'nin Türkiye ile diyaloğa devam etmesi gerektiği görüşündedir."
"Bu yüzden Almanya, son haftalarda Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasında uzlaşmaya varmak için çok fazla çalışma yaptı. Ama maalesef bu başarıya ulaşmadı."
'Tekrarlanan Türk provokasyonları oldu'
"Zirvede bir karar alınacak. Tekrarlanan Türk provokasyonları oldu. Bu nedenle AB zirvesi bunun nasıl ele alınacağına karar vermek zorunda."
Borrell: Durum daha da kötüleşti
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de başkanlık ettiği toplantının ardından benzer tonda konuştu.
"(1-2 Ekim'deki) Son zirveden beri maalesef Türkiye ile ilişkilerde pek ilerleme veya gelişme göremedik" diye yakınan AB'nin baş diplomatı, "Türkiye'nin davranış yöneliminde temelden bir değişiklik görmedik. Tersine pek çok açıdan durum daha da kötüleşti" vurgusunu yaptı.
'Bakanların değerlendirmesi olumlu değil'
Sadece Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın değil, bütün üyelerin Türkiye ile durumun dikkatlice değerlendirilmesi gerektiği görüşünde olduğunu aktaran Borrell, "Bakanların değerlendirmesi olumlu değil" dedi.
"Diplomasi farklılıkları diyalog yoluyla barışçıl şekilde çözmek için icat edilmiştir. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz" diye ekleyen AB Yüksek Temsilcisi, dışişleri bakanlarının bugünkü değerlendirmelerle ilgili liderlerine bilgi vereceğini ve perşembe-cuma düzenlenecek zirvede Türkiye ile ilişkiler konusunda karar verileceğini söyledi.
Dendias: Türkiye'ye bir karşılık verilmesi gerektiği netleştirildi
Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin Doğu Akeniz'in tartışmalı sularında sondaj politikasında 'olumlu bir değişime gitmediğinde tüm AB üyelerinin hemfikir olduğunu' vurgulayan Dendias, "Türkiye'ye bir karşılık verilmesi gerektiği netleştirildi" dedi.
Yunan bakan, Türkiye'nin kabahatli davranışlarını devam ettirdiğini, bunun AB liderler zirvesinde ele alınacağını söyledi.
'Türkiye, AB'nin tamamı için sorun'
Dendias, Türk mevkidaşı Mevlit Çavuşoğlu'nun Yunanistan ile Güney Kıbrıs'ı AB'yi Türkiye'ye karşı manipüle etmekle suçlamasına atıfla da "Türkiye'nin duruşu bir bütün olarak Birliğe karşı meydan okumadır" diye tweetledi.
Alman medyasına göre, Atina'nın Ankara'ya silah ambargosu uygulanması talebi, pek çok üye ülke nezdinde kabul görmedi.
1-2 Ekim zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ağırlığını koymasıyla Ankara’ya diyalog için fırsat verilmesinde uzlaşılmış, bu kapsamda, Doğu Akdeniz'de gerilimi artıran adımlardan vazgeçmesi karşılığında Türkiye’ye olumlu gündemli diyalog süreci önerilmiş, bunun için de 11 Aralık'a kadar Ankara'ya politikalarını gözden geçirmesi için süre tanınmış, aksi takdirde yaptırımların gündeme gelebileceği açıklanmıştı.