'The Crown' (Taç) dizisiyle 2. Dünya Savaşı öncesinden başlayıp modern tarihteki olayların İngiliz kraliyet ailesinin gözünden anlatan Netflix, Buckingham Sarayı ile birlikte tüm ülkeyi, hatta dünyayı sarsan Veliaht Prens Charles'ın Prenses Diana ile evliliğine el atınca Britanya hükümeti ihtar çekti.
Mail on Sunday'e konuşan Kültür Bakanı Oliver Dowden, ABD'li şirketin 'The Crown'ın tarih dersi yardımcı kitabı olmadığını izleyicilere net şekilde bildirmekle yükümlü olduğunu dile getirdi.
The UK's sec. of state for culture believes Netflix needs to make it abundantly clear to viewers that "The Crown" is a work of fiction, not a by-the-book history lesson.https://t.co/M3CnWsK2T6
— NBC News (@NBCNews) November 30, 2020
Dowden, 'güzel bir kurmaca prodüksiyon' diye söz ettiği dizinin 'diğer TV prodüksiyonları gibi sunulması, yani Netflix'in en baştan çok net şekilde bunun kurmacadan ibaret olduğunu bildirmesi gerektiğini' söyledi.
Kültür Bakanı "Bu (uyarı) olmadan, bu olayları yaşamayan bir izleyicinin gerçekle kurguyu karıştırmasından korkuyorum" dedi.
Ironic given that much of the official Royal family narrative is also fictional https://t.co/NpHZbCVvmp
— Mark Priestley 🇪🇺 (@MarkRPriestley) November 29, 2020
Dizinin tarihi olayların anlatımında revizyon ve hatta değişikliğe gitmesi Britanya kamuoyunda büyük tartışma yaratırken, The Mail, Emmy ödüllü 'The Crown'ın her bölümüne Windsor ailesinin hikayesinin kurmaca versiyonunun sözkonusu olduğu uyarısının konulması talebinin Dowden tarafından ABD'li yapım ve yayım devine iletileceğini yazdı.
Bugüne dek 'The Crown'ın yaratıcısı ve ana yazarı Peter Morgan, tarihi olaylarla ilgili çok geniş çaplı araştırma yapsalar da modern Britanya tarihine artistik bakış açısından yaklaştıklarını, bazı olayları dramatik etki yaratmak için abarttıklarını saklama gereğini duymadı.
Do you think the Royal Family should have accepted the offer to fact-check #TheCrown? https://t.co/NFP07BvCJ6
— The Social (@TheSocialCTV) November 30, 2020
İtirazdan 'hain saldırı' tepkisine
Eski kraliyet sekreteri Dickie Arbiter ise Prens Charles-Prenses Diana'nın sorunlu evliliği ve evlilik dışı ilişkilerine odaklanan 4. sezona 'haksız eleştiriler yönelten hain saldırı' tepkisini gösterdi.
Diana'nın kardeşi Charles Spencer, "Dizi bölümlerinin başına 'Bu gerçek değildir, bazı gerçek olayların etrafına örülmüş kurmacadır' uyarılması konulmalı. İnsanların buna İncil gibi muamele etmemesi lazım" açıklamasını yaptı.
Windsor ailesi tarihçileri de Kraliçe 2. Elizabeth ile Britanya'nın ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher arasındaki ilişkinin tasvirine itiraz ederek gerçek hayatta dizide gösterildiği kadar aralarının bozuk olmadığını ifade etti.
Dizinin oyuncusuna göre de belgesel izlenmediğine dair uyarı gerekiyor
The Crown'da rol alan Helena Bonham Carter da tartışmaya dahil olarak 'Netflix’in izleyicileri belgesel izlemediklerine dair uyarması gerektiğini ve bunun ahlaki bir sorumluluk olduğunu' söyledi.
Bonham Carter: 'Drama çekiyoruz' demek ahlaki sorumluluğumuz
Dizide Prenses Margaret'ı canlandıran ünlü İngiliz aktris, dizinin prodcastinde gerçeklik ile dizi arasındaki farka dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Yaşananlar diziye uyarlanıyor. 'Sakin olun, bu bir belgesel drama değil, drama çekiyoruz' denilmesi yönünde ahlaki bir sorumluluğumuz olduğunu güçlü biçimde hissediyorum. Bunlar iki farklı şey."
Tarihsel olaylara ve önemli şahsiyetlere dayanan filmlerle televizyon dizilerinin konunun ruhunu yakalama adına sıkı sıkıya tutulmuş olgusal kayıtlardan sapması alışılmadık bir durum değil.