Fox Ana Haber'e konuk olarak katılan Prof. Ercan şunları söyledi:
"Deprem ve terör yoksulun sorunudur. Bir ülkede yoksulluğu yenmedikçe depremlerin adı ölüm olur. İnsanlar istedikleri için kötü ev yapmıyorlar. Çünkü yer inceleme çalışmalarına, inşaat mimari projelerine para ödemeleri gerekiyor. Bir ülkede deprem sorununu çözmek için o ülkenin ekonomisinin düzelmesi gerekiyor. Yani yoksulluk ne kadar fazlaysa deprem size o kadar yakındır. Depremde zaten yoksullar ölür, zenginler ölmez. Hiçbir ünlünün, hiçbir zengin bir kişinin enkaz altından çıkarıldığını duymadınız, duymayacaksınız. Ana sorun yoksulluktur."
Deprembilimci Ahmet Ercan'ın 'Depremde yoksullar ölür' sözleri sosyal medyada gündem oldu https://t.co/FoXAVsuwek pic.twitter.com/LuQGRXwBLs
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) October 30, 2020
Doç. Dr. Ergin Ulutaş, İzmir depreminin ardından yaşanan su basması olaylarını değerlendirdi
İzmir depreminin ardından yaşanan su basmasını Habertürk'e değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş, "Bizim gibi ülkelerde meydana gelen tsunamilerden sonra 10-15 dakika içine sahilden yukarılara çıkmak gerekir" diye konuştu.
Prof. Dr. Okan Tüysüz: Artçı depremler bir hafta boyunca devam edebilir
NTV'ye açıklama yapan Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Hasar gören binalara yetkililer inceleme yapmadan girilmemeli. Artçı depremlerin bir hafta boyunca devam edeceği ön görülüyor" ifadelerini kullandı.
Görür: Böyle bir deprem bekleniyordu
Habertürk TV'de İzmir depremini değerlendiren yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, " Sürekli anlattığımız stres transferi var. Fay kırıldığı zaman kırılmayan kesimine stres transfer edilir. Bir sonraki depremin hedefi haline gelir. Bunu da insanları korkutmak için demiyorum, uyarı olarak söylüyorum. Şu anda nereden kırıldığını bilmiyoruz. Muhtemelen güneybatıdan kırıldı diye düşünüyorum. Bunun araştırılması gerekir" diye konuştu.
Prof. Görür açıklamalarını şöyle sürdürdü:
'İzmir'de böyle bir deprem bekleniyordu'
''Şu anda olan olay benim sizin televizyonunuz aracılığıyla 1 haftadır söylediğimiz olayın tekrarı. İzmir'le ilgili uyarılar yapıldı. İzmir'de deprem bekleniyordu. Twitter'da yazdıklarımda oralarda 6'lar boyutunda deprem beklenebilir demiştim. Depremler ne zaman olur bir tarafa bırakırsak İzmir'in bir neotektonik yapısı var. En batıdan başlar Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar ve Tuzla'da faylar var. İzmir yarımadası böyle bölünmüştür. Bu deprem de büyük ölçüde, tahmin ediyorum, Tuzla fayının deniz içerisindeki fayında meydana gelmiştir. Kuşadası körfezinin içinde, onun devamında meydana geldiğini düşünüyorum, aldığım lokasyon bilgilerine göre. Gerçi Seferihisar fayının da üzerinde olabilir ama daha çok Kuşadası üzerinde gözüküyor.
Tuzla fayı İzmir'in merkezine doğru uzuyor. Bu fay güney batı ucundan kırılmış. Eğer fay uzunluğu 60-70 kilometre ise güney batı ucundan yeni bir deprem meydana gelebilir. Bu fayın yarısı kırıldığına göre bir diğer yarısı da kırılabilir. Stres transferi denen bir kavram var. Bu tip depremler stres transferi olduğu için fayın devamı tehlikeli hale gelir. Yeni bir deprem meydana gelebilir. Diğer faylar da etkilenebilir. Bunun anlamı kısa veya orta vadede diğer depremlerin habercisi olabilir. İzmir birden fazla fay hattının etkilediği bir kent. İzmir'in hızla diğer büyük depremlere hazırlıklı hale gelmesi gerekir."