AB liderlerinin ekim ayındaki ikinci zirvesinde resmi gündemde olmamasına rağmen Türkiye'nin 1-2 Ekim zirvesinden önce geri çektiği Oruç Reis sismik araştırma gemisini bu hafta Doğu Akdeniz'e geri göndermesi de ele alındı.
Provokasyon suçlaması
Zirvenin dünkü bölümünde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, 'Türkiye'nin provokatif ve saldırgan eylemlerini istikrarlı şekilde devam ettirdiğinden' yakındı.
'Aldatılan Avrupa'nın sabrı tükenmek üzere'
Bugün zirveyle ilgili Atina'da açıklama yapan Yunan hükümet sözcüsü Stelyos Petsas da 'Türkiye'nin güvenilmez olduğunu kanıtladığını, Türkiye'nin kendisinin uzlaşıya uyacağına inanan ülkeleri bile tekzip ettiğini, dolayısıyla Türkiye tarafından aldatılan Avrupa'nın sabrının tükenmek üzere olduğunu' söyledi.
Turkey has exhausted Europe’s patience, says Greek government spokesman https://t.co/nUX0L8EObY pic.twitter.com/penM1G6iWn
— Kathimerini English Edition (@ekathimerini) October 16, 2020
Çipras'tan 12 deniz miline teşvik
Atina'da değerlendirmede bulunan eski başbakan, anamuhalefet lideri solcu Aleksis Çipras, 'Yunanistan'ın karasularını 6'dan 12 deniz miline genişletme hakkını savunmasının tek yolunun, bu hakkı kullanması olduğunu' iddia etti. Türkiye’nin taraf olmadığı 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS), kıyıdaş ülkelere karasularını 12 deniz miline kadar ilan etme hakkı veriyor. 1995'te Atina'nın bu hakkı saklı tuttuğunu ilan etmesine, Ankara, savaş sebebi (casus belli) sayacağını ilan ederek karşılık vermişti.
Exercising sovereign rights the only way to defend them, says Tsipras https://t.co/LDrjuDR2qS pic.twitter.com/WyQWNpIGks
— Kathimerini English Edition (@ekathimerini) October 16, 2020
AB'den 'beklemede kalın' mesajı
Bu AB zirvesinde yine Türkiye'ye sert yanıt verilmesini talep eden Yunanistan ve Güney Kıbrıs liderlerine aralıktaki zirveye dek beklemede kalmaları söylendi.
Greece, Cyprus seek more EU pressure to stop ‘provocative’ Turkey https://t.co/2eArGqTUhm pic.twitter.com/cTGZyueObO
— Kathimerini English Edition (@ekathimerini) October 16, 2020
Sonuç bildirisinde 'Türkiye'nin tek taraflı ve provokatif eylemlerinden üzüntü'
Zirvenin bugünkü bölümünde yayımlanan sonuç bildirisinde 'Türkiye'nin tek taraflı ve provokatif eylemlerinden üzüntü' dile getirildi.
Kuzey Kıbrıs’ta 1974 yılından beri kapalı olan BM gözetimindeki Maraş'ın açılmasının 'provokasyon' diye nitelendiği bildiride, 'bu adımdan geri dönülmesi' çağrısında bulunuldu. Anlaşmazlık alanlarında gerilimin düşürülmesi için Ankara’nın 'acilen kararlı ve kalıcı adımlar atması gerektiği' vurgusu da yapıldı.
'Çok dikkatli biçimde yakından takip edeceğiz'
Kapanışta basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, aralıkta yapacakları zirvede Doğu Akdeniz ve Türkiye'deki durumu ele alıp değerlendireceklerini açıkladı.
Michel, "Ancak tabii ki, bölgedeki durumu gün be gün ve her hafta çok dikkatli bir biçimde yakından takip ediyor olacağız" diye ekledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'liderlerin Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a desteklerini teyit ettiğini, ancak Ankara ile diyaloğa da açık olduklarını' söyledi.
Merkel'den esefle karışık çağrı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye'nin son günlerdeki tek taraflı ve elbette ki provokatif adımlarının gerilimi düşürmek yerine tırmandırdığında hemfikir kaldık. Bu çok esef verici ve aynı zamanda gereksiz" açıklamasını yaptı.
Merkel, yetkililerle uzmanların çöktüğü konusunda sözbirliği ettiği havuç-sopa taktiğine atıfla "Türkiye'ye yönelik belirlediğimiz yolda devam etmek istiyoruz. AB-Türkiye ilişkilerinin daha da ilerletilmesi her iki tarafın çıkarınadır" dedi.