Avrupalı haber ajanslarına demeç veren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında askeri çatışmaya neden olacağından korkulan gerilimi düşürmek için çok taraflı konferans düzenlenmesi önerisini açıkladı.
Daha önce AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin Doğu Akdeniz krizine misilleme olarak Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar hazırladığını, bunların 24-25 Eylül'deki liderler zirvesinde ele alınabileceğini söylemişti.
Borrell'i yankılayan Michel, AB liderlerinin 24-25 Eylül'de toplandıklarında Türkiye'ye yönelik havuç-sopa yaklaşımıyla ilgili karara varacaklarını söyledi.
Havuç-sopa-saygı denklemi
Zirveye evsahipliği yapacak Michel, AB'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın egemenliğine desteğini teyit edeceğini söyleyerek Türkiye ile ilgili şöyle devam etti:
"Dış politika araçlarımızı, havuç-sopa yaklaşımımızı, ilişkiyi düzeltmek için hangi araçların kullanılacağını, saygı görmezsek hangi araçlarla tepki gösterileceğini belirleyeceğiz. Saygı görmek istiyoruz."
Ağustos sonunda Berlin'de düzenlenen gayriresmi AB toplantılarının ardından Reuters'e konuşan bir üst düzey AB diplomatı, "Ankara'nın ciddi şekilde diyaloğa girmesini sağlamak için sopa (yaptırım) kadar havuç da devrede olacak. Bu havuçlar yeni gümrük birliği konusunda ilerleme ve sığınmacı programı için daha fazla para olabilir" demişti.
'Bu böyle devam edemez'
Türkiye'ye yönelik olası teşvik ve yaptırımlara açıklık getirmeyen AB Konseyi Başkanı, diğer yandan Doğu Akdeniz konusunda uluslararası konferans önerisini açıkladı.
Konferansın bölgede gerilimi düşürmek ve diyalog kanalı sunmak için en iyi yol olabileceğini söyleyen Michel, "Bu olan biten, son haftalarda olanlar böyle devam edemez" dedi.
Olası konferansta görüşülebilecek konuları Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının sınırlarının belirlenmesi, enerji, güvenlik ve göç olarak sıralayan Michel, AB zirvesi öncesi Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Malta'yı ziyaret edecek.
Geçen ay Kıbrıs ile Girit adaları arasında Oruç Reis sismik araştırma gemisine eşlik eden Türk savaş gemilerinden Kemal Reis fırkateyni ile Oruç Reis'i takip eden Yunan savaş gemilerinden Limnos fırkateyninin çarpışması, iki ülkenin çatışmaya girmesi olasılığıyla ilgili endişeleri somutlaştırmıştı.