ABD Ticaret Bakanlığı, Çin telekomünikasyon devine yönelik mayıs ayında açıkladığı kısıtlamaları, ABD yazılımı veya teknolojisiyle geliştirilmiş veya üretilmiş çipler dahil yarı iletkenleri özel ruhsat olmaksızın edinmesini önlemek amacıyla genişlettiğini açıkladı.
Kara listedeki Huawei iştiraklerinin sayısı 152'ye çıktı
Huawei'nin uluslararası iştirakleri aracılığıyla yaptırımları delmeye çalıştığını da söyleyen bakanlık, Çin devinin 21 ülkedeki 38 iştirakini daha ekonomik kara listeye ekledi.
Huawei'nin ABD'nin ekonomik kara listesine alındığı Mayıs 2019'dan beri buraya eklenen iştiraklerinin sayısı 152'ye yükseldi.
Çiplere yönelik kısıtlamaları aşma girişimlerine engelleme
Fox Business'a konuşan Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Huawei'nin mayısta getirilen çiplere yönelik kısıtlamaları aşmak için girişimlerde bulunduğunu, üçüncü taraflar aracılığıyla yaptırımları delmeye çalıştığını söyledi.
Huawei ile iştiraklerinin üçüncü taraflar üzerinden ABD teknolojisinden istifade etme çabasının ABD ulusal güvenliğine ve dış politika çıkarlarına zarar verdiğini savunan Ross, "Yeni kural, Amerikan yazılımı ya da Amerikan imalatı cihazların her türlü kullanımının yasak olduğunu ve ruhsat almayı gerektirdiğini apaçık ortaya koyuyor" dedi.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da konuyla ilgili açıklamasında ABD'nin kısıtlamalarını sürekli olarak delmeye çalışan Huawei'nin yeni kural değişikliğiyle ABD yasalarının açıklarından faydalanmasının önleneceğini söyledi.
'ÇKP'nin casusluk kolu' suçlaması
"Trump yönetimi, Huawei'nin gerçekte ne olduğunu, Çin Komünist Partisi gözetim devletinin bir kolu olduğunu görüyor" diyen Pompeo, yeni yaptırımların 'ABD ulusal güvenliğini, vatandaşlarının mahremiyetini ve 5G altyapısının bütünlüğünü Pekin'in kötü etkisinden korumak için' getirildiğini dile getirdi.
Fox News'a konuşan Trump da Huawei için "Ülkemiz hakkında casusluk yapıyor, bu çok çapraşık bir şey, mikroçipler var, göremediğiniz şeyler var" dedi.
Yeni kural
Yeni kural, ekonomik kara listedeki şirketlerin alıcı, mal gönderilen taraf ya da son kullanıcı olmaları durumunda ruhsat almaları zorunluluğunu getiriyor. Huawei cihazları ve telekomünikasyon sağlayıcılarını kullananların cuma günü dolan geçici genel ruhsatı da artık uzatılmayacak. Taraflar daha önce izin verilen işlemler için artık ruhsat başvurusunda bulunmak zorunda olacak.
Huawei'yi ABD'deki 5G kablosuz ağlarında yasaklayan Trump yönetimi, müttefiklerine de aynısını yapması için baskı uyguluyor. Bu baskı ilk etapta Avustralya ve Britanya üzerinde başarılı oldu.
Trump yönetiminin Google Android sisteminin büyük çoğunluğuna erişimden mahrum bıraktığı Huawei, son çeyrekte büyük oranda Çin piyasasındaki satışları sayesinde en büyük küresel akıllı telefon imalatçısı oldu.