Zahir yerel basına yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar Beyrut Limanı'nda bulunan şiddetli patlayıcı maddelerin liman ve Beyrut için ciddi bir tehlike oluşturduğuna dair toplam 6 kez yargıya başvurduk" dedi.
Söz konusu patlayıcıların oradan çıkarılmasını talep ettiklerini ancak hiçbir karşılık bulamadıklarını savunan Zahir, patlamanın nedeni için ise uzmanların raporunu beklediklerini ifade etti.
Zahir, ayrıca Beyrut Limanı'nda havai fişeklerin olup olmadığına dair bir soru üzerine de "Büyük ihtimalle havai fişekler vardı" dedi.
Öte yandan, Reuters Lübnan Gümrüğü'nün 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında konuyla ilgili yargıya başvurduğuna dair belgelere ulaşıldığını aktardı.
Liman müdürü: Herhangi bir patlayıcı yerleştirilemedi
Liman müdürü Hassan Koraytem ise, bir gün önce patlayan maddelerinin yakınında herhangi bir patlayıcının depolanmadığını söyledi.
Koraytem, depoda var olan maddelerin tehlikeli olduğu bilindiğini, ancak ‘bu denli tehlikeli olduğu’ düşünülmediği de ekledi.
#URGENT | Head of #Beirut port claims no explosives were stored near substances that exploded, reports say https://t.co/FtZI9QPWc9#SputnikUrgent pic.twitter.com/VZOBs1vSVD
— Sputnik (@SputnikInt) August 5, 2020
Beyrut Limanı'nda dün patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.
Lübnan Kızılhaçı, Beyrut'ta meydana gelen patlamada 100 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin kişinin ise yaralandığını bildirmişti.