Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’nın açıklamasında, “İlk uçağımız, Moskova Bölgesi’ndeki Jukovskiy havalimanından Beyrut’a gitti” ifadesine yer verildi.
Daha önce Beyrut’a seyyar hastane, sağlık uzmanlarını, kurtarma ekiplerini ve bir laboratuvar taşıyan 5 uçağın gönderileceği bildirilmişti.
Tsentrospas Grubu’na ait seyyar hastane yoğun bakım, cerrahi, danışma ve ultrason, X-ışını ve EKG blokları dahil tanı birimlerinden oluşuyor. Hastane ayrıca kan laboratuvarına sahip. 50 yatak kapasiteli hastane, 14 gün boyunca bağımsız çalışma potansiyeline sahip.
Seyyar hastanenin, olay yerine vardıktan 30-40 dakika içinde faaliyete geçerek yaralılara yardım sağlayabilecek. Hastanenin tam kapasiteye ulaşması için sadece 50-60 dakikaya ihtiyaç var.
Tsentrospas Grubu’na ait seyyar hastane daha önce defalarca Rusya’nın yanı sıra, Türkiye, Afganistan, Endonezya, Pakistan, Sri Lanka, Yugoslavya, Güney Osetya, Hindistan, Şili ve Haiti’de görev almıştı.
Rusya’dan Beyrut'a kurtarıcıları ve psikologları taşıyan 2 yardım uçağı daha gitti https://t.co/fDPDvnwCvv pic.twitter.com/8Gi6zVJhOm
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) August 5, 2020
Beyrut’a iki yardım uçağı daha gitti
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, kurtarıcıları ve psikologları taşıyan Sukhoi Superjet 100 ve tıbbi ekipman taşıyan Il-76 uçaklarının Beyrut’a gittiğini belirtti.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Superjet 100, saat 17.10’da kalktı. Uçakta, 10 kişilik mürettebatın yanı sıra, Tsentrospas kurtarma grubunun 19 uzmanı ve bakanlığın 2 psikologu yer alıyor. Toplamda 31 kişi” ifadesi kullanıldı.
Bakanlık ayrıca, “Saat 18.34’te Il-76 havalandı” açıklamasında bulundu. Uçakta, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) 15 uzmanı ve koronavirüs laboratuvarı için gereken ekipmanın bulunduğu belirtildi.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’a toplamda 5 uçakla 150 uzmanın gönderilmesi planlanıyordu.