ABD ile Çin arasındaki stratejik savaşın öncephesi haline gelen Çin teknoloji devi Huawei'nin aleyhine bir karar da Londra'dan geldi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin büyük baskı altına aldığı Boris Johnson'ın başbakanlığındaki Britanya hükümeti, kuracağı 5G ağından Huawei'yi dışlama kararı aldığını açıkladı. Oysa daha ocakta Huawei'nin telekom altyapısındaki rolünün yeniden gözen geçirilmesinin ardından, Johnson, 5G ağında Çinli teknoloji devine sınırlı da olsa rol vereceklerini söylemişti. Ardından mayısta Trump yönetimi Huwei'nin çiplerini yabancı şirketlere yaptırmasını engelleyen ek yaptırımlar çıkarmıştı.
2027'ye kadar Huawei'den çıkış
Bugün parlamentoya konuşan Dijital, Medya, Kültür ve Spor Bakanı Oliver Dowden, Britanya telekom şirketlerine Huawei 5G parçaları satın almayı 2020 sonundan itibaren yasadıklarını ve tüm Huawei donanımlarından 2027'ye kadar kurtulmaları için talimat verdiklerini duyurdu. Hükümetin Huawei'nin 5G donanımı akışının durdurulmasını garantiye alacak yasa tasarısı sunacağını da açıkladı.
Trump yönetiminin baskısına değinmeyen Dowden, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin Britanya'nın 5G ağında Huawei'nin varlığıyla ilgili değerlendirmesinde önemli değişikliğe gittiğine dair bakanlar kurulunu bilgilendirdiğini aktardı.
Gerekçeler, güvenlik riski ve yaptırım kaynaklı tedarik engeli
Ülkenin hassas teknolojisini Çin şirketinden temin etmenin büyük güvenlik risklerine kapı açacağını iddia eden Dowden, ayrıca ABD'nin yeni yaptırımlarının Huawei'nin Britanya'ya tedariğini engelleyebileceğini savundu.
'Bu kararın Britanya'nın 5G’ye geçişini 2-3 yıl geciktirebileceğini ve 2 milyar sterlin seviyesinde ek maliyet yaratabileceğini' kabul eden bakan, "Kolay bir karar olmadı, ama bu, Britanya telekom ağları, ulusal güvenliğimiz ve ekonomimiz için hem şimdi hem de uzun vadede doğru karardır" dedi.
Sırada Kanada var
Kanada'nın da Huawei ile ilgili benzer analizinin olduğunu söyleyerek Trump'ın Çin'e karşı ticaret savaşı zincirinin yeni halkasına dair işareti veren Dowden, şöyle konuştu:
"ABD ve Avustralya zaten bu bağlamda karar almıştı. Sanırım Kanadalıların da bize benzer analizi var ve daha karar alacaklar, Yeni Zelanda'daki süreç ise biraz daha farklı."
"Her ülke kendi telekom ağlarını en iyi nasıl koruyacağının yollarını ve en önemlisi kendi yerli alternatiflerini nasıl geliştireceğini araştırıyor."
Huawei'den tepki ve uyarı
ABD'nin 5G ağından yasaklanıp çok geniş çaplı ticari yaptırımlarına uğrayan Çin teknoloji devi, Britanya'nın kararına "Bu güvenlikle ilgili değil, ABD'nin ticaret politikasıyla ilgili" tepkisini göstererek 'hayal kırıklığı' açıkladı.
Bunun 'Birleşik Krallık'ta cep telefonu olan herkes için kötü haber' olduğunu söyleyen Huawei, 'Britanya'nın dijital alanda geri kalmasına yol açacağı, faturaları kabartacağı ve dijital bölünmeyi derinleştireceği' uyarısını yaptı.
Boris Johnson hükümetine kararını gözden geçirmesi çağrısı yapan Huawei, "ABD'nin yeni kısıtlamalarının Britanya'ya tedarik ettiğimiz ürünlerin dayanıklılığını ve güvenliğini etkilemeyeceğinden emin olmayı sürdürüyoruz" dedi.
İlk talipler Nokia ve Ericsson
Telekom devleri BT, Vodafone ve Three Zeit, Huawei olmaksızın 5G altyapısının altından nasıl kalkacakları sorusuyla baş başa kalırken, ilk etapta Çin devinin rakipleri Nokia ve Ericsson boşluğu hızla ve geniş çapta kapamaya hazır oldukları açıklamasını yaptı.
Trump yönetiminin 'iktidardaki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile iç içe olma ve faaliyet gösterdiği ülkelerde casusluk yapmakla' suçladığı Huawei, iddiaları reddediyor. Washington da suçlamalarına dair somut kanıtlar sunmuş değil.
4. Sanayi Devrimi için elzem
5G ağı kurulumu, Endüstri 4.0 ve sürücüsüz (otonom) araçlar gibi geleceğin anahtar teknolojilerinin önünü açacağı için tüm dünya için büyük önem taşıyor.