Rusya lideri Putin ülkesindeki anayasa reformu oylamasının son günü olan 1 Temmuz'un hemen öncesine denk gelen ulusa sesleniş konuşmasında, “Beraber olduğumuzda kritik mahiyetteki en güç görevlerin dahi üstesinden gelebiliriz” mesajını verdi.
Putin, Rusya vatandaşlarına hitaben, “Anayasa değişiklikleri için oy kullanmanız, yaşamak istediğiniz ülke için oy kullandığınız anlamına gelir” dedi.
Desteklemeleri hâlinde anayasada yapılacak düzenlemelerin, halkın değerleri koruyacak bir teminat olacağını söyleyen Rusya lideri, herkesten oy kullanmasını istedi: “Her bir oy mühimdir.”
Ayrıca Putin, yeni anayasa metninin sadece halk tarafından desteklenmesi hâlinde yürürlüğe gireceğini de belirtti.
«За последнее время не раз обращался к вам по самым значимым для нашей страны вопросам. Сегодня считаю необходимым сделать это вновь»: Путин от Ржевского мемориала обратился к гражданам России, призвав их принять участие в голосовании pic.twitter.com/Gc0MAQqmaT
— Дмитрий Смирнов (@dimsmirnov175) June 30, 2020
Rusya Devlet Başkanı, arka planında Rjev kentindeki Sovyet Askeri Anıtı’nın yer aldığı ulusa sesleniş konuşmasında şunları söyledi:
“Biz bugün barış içinde yaşayabilelim, çalışabilelim, sevebilelim, yaratabilelim ve Rusya’yla gurur duyabilelim diye binlerce Sovyet askeri Rjev’de çarpıştı. Biz de onların varisleri olarak sona erdirilemeyecek bu bin yıllık tarihi yoldan gitmeye devam ediyoruz. Biliyoruz ki beraber olursak üstesinden gelemeyeceğimiz şey yoktur.”
Rusya lideri şu vurguyu da yaptı: “İstikrar, güvenlik, refah ve insanlar için yaşanmaya değer bir hayatı, sadece gelişim sayesinde, birlikte olarak ve kendi kendimize garanti edebiliriz. Egemenliğimiz, kendi sorumluluğumuza, kendi içten vatanseverlik duygularımıza ve vatanımızı ne denli önemsediğimize bağlıdır.”
Rusya’da bir haftadır süren anayasal değişiklik oylaması yarın sona eriyor. Oy pusulalarında sadece, halkın değişiklikleri destekledikleri ya da desteklemediklerini gösterecek ‘evet’ ve ‘hayır’ kutucukları bulunuyor.
Halkın desteklemesi hâlinde yapılacak değişiklikler, Rusya anayasasında 1993’ten sonra yapılacak ilk büyük reformlar olacak.
Parlamentonun yetkilerinin genişletilmesi ile sosyal alanda bir dizi düzenlemeyi içeren anayasa teklifi, ülkede şimdiye dek devlet başkanlığı yapmış olanların görev sürelerinin de sıfırlanmasını öngörüyor. Zira mevcut anayasa iki dönemin ardından üçüncü bir dönem bir kişinin devlet başkanlığına aday olamayacağı maddesini içeriyor.
Görev süresinin sıfırlanması ise, ikinci devlet başkanlığı dönemi 2024’te sona erecek olan Rusya lideri Putin’in, istemesi hâlinde bu tarihten sonra yeniden aday olabileceği anlamına geliyor.