Yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) yaşamlarımızı izole ederken, yaşam alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Tüketim alışkanlıklarımız ve tercihlerimiz yeniden şekillendi. İnsanlar gibi devletlerin öncelikleri ve politikaları da değişikliğe uğradı.
Bu dönemde tüm dünyada gıda tüketimi arttı. Kısıtlamalar ve belirsizlik nedeniyle her ülke önceliği kendi vatandaşlarına verdi ve ihracat sekteye uğradı. Gıdaya olan bu ihtiyaç, tarımsal üretimin önemini de bir kez daha gözler önüne serdi.
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, koronavirüs salgının gıda ihtiyacı ve üretim konusunda ortaya koyduğu farkındalık ile gelecek döneme ilişkin tarım politikalarını RS FM'de değerlendirdi.
‘Bütün dünya gıdaya odaklandı’
Son yıllarda ABD-Çin arasındaki çekişme ve yaptırımların hem gıdada hem tarımda korumacılık-ulusal üretim konusunu gündeme taşıdığını anımsatan Ali Ekber Yıldırım, koronavirüsün ise bunu neredeyse tek çözüm olarak sunmaya başladığını söyledi.
"Bütün dünya gıdaya odaklandı" diyen Yıldırım, karantina ve izole olma sürecine ilişkin belirsizlikle ülkelerin kendini korumaya aldığını ve elindeki ürünü ihraç etmek yerine stoklamaya başladığını belirtti.
‘Kendine yeterlilik ihtiyacı tarımsal üretimi öne çıkaracak’
Yıldırım, "Bundan sonra gıdaya erişim daha zor olacak. İthalat daha zor ve pahalı olacak. Eskisi gibi 'paramız var ki ithal ediyoruz' yerine 'paranız olsa bile ithal edemeyeceğiniz' dönemleri yaşamaya başladı. Bu nedenle tarımsal üretim ve gıda konusu çok daha öne çıktı" diye konuştu.
‘Tarımsal ürünlerde uzmanlaşma öne çıkacak’
Ali Ekber Yıldırım, bu dönemde tarımsal ürünlerde uzmanlaşmanın da öne çıktığını belirtirken, salgın sonrasında ülkelerin ürün bazında öne çıkacaklarını ve daha çok üretime yöneleceklerini ifade etti.
Kovid-19 sürecinde bazı ülkelerin ihracatı durdurarak iç pazara yöneldiğini anımsatan Yıldırım, Rusya, Kazakistan, Ukrayna gibi ülkeleri işaret etti:
"Bu bölgedeki hububat ve bakliyatla ilgili son yıllardaki üretim artışı daha da artacak. Örneğin Rusya, buğday ihracatında birinci sıraya yükseldi, dünyanın en çok buğday üreten ülkesi konumuna geldi. Soya konusunda Brezilya'nın uzmanlaştığını, öne çıktığını görüyoruz. Yani artık ülkeler belli ürünlerde öne çıkmaya başlayacak."
‘Türkiye'nin üretim potansiyeli yüksek, ciddi bir atılım yapılabilir’
Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'nin bu konuda çok şanslı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin hem bulunduğu coğrafya-iklim olarak hem sahip olduğu potansiyelin yükseliği açısından avantajlı olduğunu kaydeden Yıldırım, "Bunu değerlendirdiği takdirde, üretim yaptığı ölçüde ciddi bir atılım yapabileceğini düşünüyorum" dedi.