Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, Twitter'dan, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise ile Kovid-19 krizine ilişkin online ortamda bilgi alışverişinde bulunduğunu belirterek, görüşmeye ilişkin kısa video yayımladı.
İki ülkenin bilimsel komitelerinin birbirleriyle temas sağladığını kaydeden Rajoelina, "Covid Organics bitkisel ilacını Haiti'ye de gönderiyoruz. Afrika-Karayip ilişkileri güneyden güneye yaklaşımımızın merkezindedir" ifadelerini kullandı.
Haitili lider Moise de aynı platformda paylaştığı mesajda, Rajoelina ile verimli görüşme gerçekleştirdiğini ve kendisinden ilacın iyileştirici ve önleyici sonuçlarına ilişkin etkileyici bir brifing aldığını kaydetti.
Moise, yakın zamanda bitkisel ilacın Haiti'ye ulaşacağı bilgisini verdi.
Böylece, bitkisel ilaca ilk defa Afrika dışındaki kıtadan talep gelmiş oldu.
Ce fut un plaisir d’échanger avec SEM @moisejovenel d’Haiti qui salue notre gestion de la crise #COVID19. Nous enverrons du CVO #CovidOrganics & mettons nos comités scientifiques en relation.
— Andry Rajoelina (@SE_Rajoelina) May 19, 2020
La relation Afrique-Caraïbes est au cœur de notre démarche de coopération sud-sud. 🇲🇬🇭🇹 pic.twitter.com/1P4QP5Kiey
Diğer yandan, bitkisel ilacın hastalara uygulandığı Madagaskar'da şu ana kadar 2 kişi Kovid-19'dan hayatını kaybetti, 131 kişi iyileşti, 238 kişinin ise tedavisi devam ediyor.
Madagaskar, daha önce de Afrika ülkeleri Komorlar Birliği, Senegal, Çad, Nijerya, Gambiya, Gine Bissau, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Tanzanya ve Nijer'e "Covid Organics" ilacını göndermişti.
Sıtma tedavisinde etkili bitkiden geliştirildi
Madagaskar Uygulamalı Araştırma Enstitüsü bilim insanları, sıtma tedavisinde kullanılan artemisia bitkisi ve ülkedeki birçok şifalı otun karışımından oluşan 'Covid Organics'i geliştirmiş, Cumhurbaşkanı Rajoelina, bitkisel ilacı 20 Nisan'da canlı yayında içerek tanıtmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bazı bitkisel ilaçlar ve geleneksel tıbbın Kovid-19 semptomlarını hafiflettiğini kabul etmiş ancak bu maddelerin hastalığı önlediği ya da iyileştirdiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını açıklamıştı.
Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajoelina da DSÖ'yü, ilaca Afrika kaynaklı olduğu için şüpheci yaklaştığı, Avrupa'da geliştirilmiş olsaydı bu kadar şüpheci yaklaşmayacağı yönünde eleştirmişti.