Hafter, “Silahlı kuvvetlerin genel komutanlığı, ülke yönetimini üzerine alıyor ve Suheyrat anlaşmasının feshedildiğini duyuruyor. Ağır sorumluluk yüküne rağmen halkın iradesini ve verdiği yetkiyi kabul ediyoruz” diye açıkladı.
Ulusal Libya Ordusu’nun, “halkın iradesine uygun olarak” daimi sivil kurumların oluşması için koşulları yaratma konusu üzerinde çalışacağını dile getiren Hafter, “İnsanlar hayatlarının efendisi olmalı ve geleceklerini demokrasi yoluyla seçmeli. İlk günden itibaren hedefimiz Libyalıların iradesini korumaktı” ifadesini kullandı.
Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kurulmasını öngören Suheyrat anlaşmasının ülkeyi yıktığını ve tehlikeli duruma getirdiğini iddia eden Hafter, “Ama şimdi bu anlaşma karanlık geçmişin bir parçası oldu” diye ekledi.
Rusya'dan tepki: 2015 anlaşmasının alternatifi yok
Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Libya Ulusal Ordu lideri General Halife Hafter’in Suheyrat anlaşmasından çıktıkları yönündeki açıklamasının çok endişe verici olduğunu belirterek “Bu anlaşmanın alternatifi yok” dedi.
Libya’daki krizin sadece karşılıklı tavizler ve uzlaşılar yoluyla aşılabileceğini dile getiren Kosaçev, Rus medyasına açıklamasında, “2015 Suheyrat anlaşmasında tam da bu belirtilmişti. Şahsen bana göre bu anlaşmanın alternatifi yok” ifadesini kullandı.
Rus senatör, “Bu çok endişe verici bir gelişme” diye ekledi.
Slutskiy: Hafter’in açıklaması ülkedeki durumu değiştirmeyecek
Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Dışişleri Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Hafter’in açıklamasını “Tobruk için geleneksel hale gelen enformasyon saldırısı” olarak nitelendirdi.
Slutskiy, Rus medyasına açıklamasında, “Benim görüşüme göre, Hafter’in bu açıklaması bir nevi enformasyon mekanında, tek doğru iktidarın onun, ordunun olduğunu duyurma çabası” ifadesini kullandı.
Hafter’in aynı zamanda Ulusal Mutabakat Hükümeti ve bu hükümete destek veren tüm güçlerin kanun dışında olduğunu göstermeye çalıştığını dile getiren Rus milletvekili, bu tür açıklamanın, “Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin son günlerindeki zaferler” bağlamında yapıldığına dikkat çekerek, “Bu, Tobruk merkezli ordu için, güçler için artık sabit davranış çizgisi haline geldi” dedi.
Slutskiy, bu açıklamanın, Libya’da devam eden “karmaşık kanlı durumda yeni dönemin başladığı” anlamına gelmediğinin altını çizdi.