Dünya liderleri, küresel mali kurumlar ve BM Genel Sekreteri'ne çağrıda bulunan Pakistan Başbakanı İmran Han, koronavirüsün yarattığı ekonomik krizde gelişmekte olan ülkelere yardım için borçtan kurtarma ve canlandırma paketi oluşturulmasını talep etti.
Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında gelir uçurumu bulunduğunu ve ikincilerin karantina nedeniyle ekonomilerinin durmasının altından kalkacak kaynaklarının bulunmadığını belirten Han, şunları söyledi:
'En büyük endişe insanların açlıktan ölmesi'
"Gelişmiş dünyanın başlıca ikilemi, koronavirüsü karantinayla dizginlemek ve sonra bunun ekonomik etkisiyle baş etmek. Gelişmekte olan dünyada ise virüsü frenlemek ve ekonomik krizle baş etmenin ötesinde en büyük endişe insanların açlıktan ölmesi."
‘Biggest worry now is people dying of hunger’: Pakistani PM calls for coronavirus relief package for developing world https://t.co/zoKcp4rMQS pic.twitter.com/Rq0MUIW4Od
— RT (@RT_com) April 13, 2020
'Pakistan 8 milyar dolarlık, ABD 2 trilyon dolarlık ekonomik kurtarma paketi açıkladı'
220 milyon nüfuslu Pakistan'da geçen aydan beri teyitli 5170 vaka ve 91 ölüm bildirilirken, Başbakan kendilerinin daha sonra gerekli kaynak bulunursa genişletilmek üzere ilk etapta 8 milyar dolarlık, ABD'nin ise 2 trilyon dolarlık ekonomik kurtarma paketi açıkladığına, Almanya ve Japonya'nın paketlerinin de altta kalır tarafı olmadığına dikkat çekti.
'İmkansız bir tercihle karşı karşıyayız'
Pakistan'ın ya karantina ya da koronavirüs yüzünden açlıktan ölmek gibi imkansız bir tercihle karşı karşıya olduğu vurgusunu yapan Han, tüm dünyanın 1920'lerin Büyük Buhran'ından daha beter bir ekonomik krize sürüklendiğine dikkat çekerek ekledi:
"Pandemi güçlü, koordineli ve iyi tasarlanmış küresel bir müdahale olmadan durdurulamaz."
'Atom bombası üretmiş bir ülke neden solunum cihazı üretemiyor?'
Pakistan koruyucu ve diğer tıbbi malzeme kıtlığını protesto eden sağlık çalışanlarıyla polis arasında çatışmalara ve onlarca sağlık çalışanının gözaltına alınmasına sahne olurken, Başbakan madalyonun öbür yüzünde nükleer silah üretmiş bir ülkenin neden solunum cihazı üretemediğini sorguladı.
Cuma günü TV kanallarına eşzamanlı bağlanarak açıklamalarda bulunan Han, koronavirüsle mücadelede elzem tıbbi malzemenin ithalatına bağımlı olmalarını eleştirerek "Solunum cihazı yapabilirdik. Alt tarafı roket bilimi değil. Biz atom bombası yapmış bir ülkeyiz" dedi.
Country that made atom bomb could have easily made ventilators instead of importing.
— Naila Inayat नायला इनायत (@nailainayat) April 11, 2020
But Pakistan's atom bomb is also 'imported' na.. pic.twitter.com/gdzPvrXNTI
Hindistan'a Pakistan için 10 bin solunum cihazı üretmesi çağrısı
Öyle ki, Pakistan kriketinin efsane isimlerinden Şuayip Ahtar, geçen yıl yine savaşın eşiğine gelinen Hindistan'dan Pakistan için 10 bin solunum cihazı üretmesini bile istedi.
Artık TV yorumculuğu yapan Ahtar, "Hindistan bizim için 10 bin solunum cihazı yaparsa Pakistan bu jesti ebediyen hatırlar" diyerek iki ülkenin insanlık için el ele vermesi çağrısında bulundu.
#ShoaibAkhtar requests India to provide 10,000 ventilators for struggling Pakistan #CoronavirusOutbreak https://t.co/ZX24QZ93sn
— Republic (@republic) April 9, 2020
100 milyar dolardan fazla borcu olan Pakistan', 3 yıl için 6 milyar dolarlık kredi anlaşması yaptığı IMF'nin kapısını koronavirüs nedeniyle tekrar çaldı. IMF, 16 Haziran'da 1.4 milyar dolarlık yeni borç vermeye hazırlanıyor.