00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
11:00
5 dk
HABERLER
12:00
5 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:35
19 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
13:05
115 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
6 dk
HABERLER
17:00
5 dk
HABERLER
18:00
7 dk
HABERLER
11:00
6 dk
HABERLER
12:00
6 dk
TARİHTE BUGÜN
12:11
3 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:29
19 dk
HABERLER
13:00
5 dk
HAFTA SONU HALLERI
13:06
114 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:00
6 dk
GÜNDEM DIŞI
Serhat Sarısözen'le Gündem Dışı
17:06
54 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
ÖZEL HABER
Sayıştay raporlarında kara delik: İlçe belediyelerinin beşte dördü yok
19:00
6 dk
TARİHTE BUGÜN
Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır
20:30
3 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
Para - hesap makinesi  - Sputnik Türkiye
EKONOMİ
Türkiye ve dünyadan ekonomi alanındaki güncel gelişmeler, para piyasalarındaki son durum. Kredi kuruluşları değerlendirmesi ve diğer tüm gelişmeler.

Bakanlığın analizine göre makarnalık buğday üretimi arttı, patates ve soğan stoku yeterli

© AAPatates
Patates - Sputnik Türkiye
Abone ol
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle vatandaşlar makarna, soğan, patates gibi ürünlere yönelirken, Tarım ve Orman Bakanlığı da bu ürünlerin üretimine yönelik durum analizi yaptı.

Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin aktardığına göre Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından, ülke genelinde saha ziyaretleri yapılarak gerçekleştirilen analize göre, ülkede geçen yıl 68.5 milyon dekar buğday ekildi.

Bu yıl ise ilk değerlendirmelere göre, ekiliş alanlarında Güneydoğu Bölgesi'nde makarnalık buğdayda artış, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ekmeklik buğdaydan arpaya yönelme, İç Anadolu Bölgesi'nde makarnalık buğdayda yükseliş bekleniyor. Geçen yılın sonundaki yağışlar ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle hububat gelişimi istenilen seviyeye ulaştı.

Ülke genelinde makarnalık buğday ağırlıklı olmak üzere, toplam buğday ekilişleri yüzde 5-10 civarında arttı. Bu artışın daha çok sulu alanlarda olduğu ve bu alanlarda sulamayla birlikte bitki gelişiminde herhangi bir sorun yaşanmadığı, verimde ve üretimde artış beklendiği belirlendi.

Kuru tarım yapılan alanlarda, buğdaydan arpaya ve baklagillere yönelim olduğu görüldü. Yağışın az olduğu bölgelerde çıkışların geç gerçekleşmesi ve gelişimin henüz kardeşlenme evresinde olması nedeniyle miktar olarak az ancak ağırlığı yüksek ve kaliteli ürün elde edileceği öngörüldü. Nisan ve mayıs yağışları ise hububat gelişimi ve verim üzerindeki önemini koruyor.

Böylece, Türkiye'de makarnalık buğday üretiminin alan ve miktar olarak çok artacağı, ülkenin Kovid-19 nedeniyle artan gıda ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğu değerlendirildi. Üretimdeki artışın, makarna ihracatına da yansıması bekleniyor.

Ayçiçeği üretiminde artış beklentisi

Ekilen soğanların gelişimi de iklimsel şartların elverişli gitmesi nedeniyle Adana ve Hatay'da iyi seyrederken, 15 Nisan itibarıyla hasadın başlaması öngörülüyor. 2019 yılı üretimi olan 2.2 milyon ton soğandan depolanan kısmın turfanda üretim zamanı olan nisan sonuna kadar ülke ihtiyacı için yeterli olacağı değerlendiriliyor.

Patateste de 2019 üretimi olan 4.98 milyon tondan depolanmış miktarın, turfanda üretim zamanı mayısa kadar ülke ihtiyacı için yeterli olacağı tahmin ediliyor.

Kırmızı mercimekte, 2020 üretim sezonuna yönelik ekilişlerde durum tespiti amacıyla gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde, ekilişlerin tamamlandığı, ekim alanları miktarının geçen yıl ile aynı seviyelerde olduğu, bitki gelişimlerinin normal seyrinde devam ettiği gözlemlendi.

Ayçiçeği üretiminde, 2020 üretim sezonunda ekiliş alanlarının artması bekleniyor. Bu kapsamda Konya yöresinde, kanoladan vazgeçen çiftçilerin tekrar ayçiçeğine yönelmesi bekleniyor. Ekilişlerin artması için fark ödemesi desteklemelerinde yağlı tohumlu bitkiler içinde ayçiçeği lehine birim destek miktarında pozitif iyileştirmeye yönelik çalışmalara da başlandı.

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала