Almanya’nın Hanau kentinde iki nargile bara düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti. Saldırı şüphelisi olay sonrasında 72 yaşındaki annesiyle birlikte ikamet ettikleri evde ölü olarak bulundu. Böylece yaşanan olayda toplam ölü sayısı 11 olarak kayıtlara geçti.
DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth'un verdiği bilgilere göre şüpheli 43 yaşında ve Alman vatandaşı. Beuth şüphelinin annesiyle Hanau'da ikamet ettiğini belirtti. Her ikisinin de ateşli silahla vurulmuş olduğunu belirten Beuth soruşturma makamlarının evde bir de silah bulduğunu söyledi.
‘Saldırının arkasında yabancı düşmanı bir motivasyon’
Hessen İçişleri Bakanı Beuth şimdiye kadar yürütülen soruşturmanın saldırının arkasında "yabancı düşmanı bir motivasyon" olduğuna işaret ettiğini belirtti. Soruşturmayı o nedenle Federal Başsavcılık üstlendi.
"Eylemi en sert şekilde kınıyorum" diyen Hessen İçişleri Bakanı Beuth "Bu özgür toplumumuza bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. Hessen eyalet parlamentosunda bugün planlanan oturumlar da iptal edildi.
Bild gazetesi: Arkasında yazı ve video görüntüsü bıraktı
‘Sınır dışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerektiğini ifade etmiş’
Bild gazetesi saldırganın adının Tobias R. olduğunu ve arkasında saldırıyı üstlendiği bir yazı bıraktığını geçti. Habere göre saldırgan yazıda "Almanya’dan sınırdışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerektiğini" ifade etti.
Amerikalılara da kişisel bir mesaj
Saldırganın ayrıca YouTube’a da olay öncesinde "Amerikalılara kişisel bir mesaj" adı altında İngilizce bir video yüklediği belirtiliyor. Bir ofiste kayda alınan mesajda şahıs, ABD'de gizli askeri üslerin bulunduğunu, çocukların buralarda istismar edildiğini, işkenceye uğradığını ve öldürüldüğünü söylüyor.
Almanya'da aralarında Türklerin de olduğu 11 kişiyi öldüren aşırı sağcı Tobias Rathjen'in Youtube'da paylaştığı video. Rathjen videoda ABD'yi 'görünmez, gizli bir toplumun' yönettiğini söyleyerek ABD halkına isyan etmeleri çağrısında bulunuyor. #Hanau pic.twitter.com/HEVuKMGX8B
— İlker Sezer (@Ilkersezerrr) February 20, 2020
Saldırıya uğrayan büfe sahibi, Türklerin öldürüldüğünü doğruladı
Öte yandan, hayatını kaybedenler arasında resmi olarak açıklanmasa da saldırıya uğrayan büfenin sahibi Kemal Koçak, ölenlerin arasında Türklerin de olduğunu doğruladı.
Hürriyet’in haberine göre silahlı saldırıya uğrayan büfenin sahibi Koçak, şunları söyledi:
“Büfede Gökhan Gültekin çalışıyordu. İçeri giren saldırgan önce masada yemek yiyen üç Türk müşteriyi silahla vurdu ardından da Gökhan Gültekin’i. Daha sonra yan kapıdan ‘Arena’ adlı kafeye geçen saldırgan bu kez de oradakilere ateş etmeye başladı. Tam bu sırada ben de büfeye geldim. Saldırgan ‘Arena’da da Ferhat Ünvar’ı (22), Bosnalı 20 yaşındaki Hamza’yı, orada çalışan Mersedes adlı Polonya kökenli bir kadını öldürdü. ‘Arena’dan çıktıktan sonra Kesselstadt semtinde ‘Midnight’ (Gece Yarısı) adlı bir başka nargile bara giderek, iki kişiyi daha öldürdü. Kardeşlerimizi, çocuklarımızı vurdular. Kelimelerin bittiği yerdeyiz. Diyecek bir şey yok. Allah kalanlara sabır ve ölenlere rahmet eylesin. Biz iyi olsak da kalbimizin yarısı gitti. Her şeyimiz gitti. Gökhan’ım gitti, Ferhat’ım gitti. Hepsi gitti.”
Saldırgan duvara internet sitesinin ismini yazmış
Saldırganın saldırı öncesi bölgede bir duvara web sitesinin ismini yazdığı iddia edildi.
Alman polisleri, Türklerin işyerlerinin yoğunlukta olduğu; saldırılardan birinin gerçekleştirildiği Kurt Schumacher caddesi üzerinde bir binanın duvarında saldırganın 'tobias-rathjen.de' isimli web sitesinin adının yazılı olduğunu tespit etti. Polislerin incelemesi sürüyor. Yazının saldırıdan önce yazılmış olduğu belirtiliyor.
Alman siyasetinin gündemine oturdu
Almanya Başbakanı Angela Merkel olayla ilgili bilgi almak amacıyla Halle'deki bir etkinliğe yapacağı katılımı iptal etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da "Hanau'daki korkunç olaylar hepimize acı verdi" dedi. Maas ölenlerin yakınlarına taziye, yaralılara şifa dileğinde bulundu.
Die schrecklichen Ereignisse in #Hanau schmerzen uns alle. Nach dieser grausamen Nacht sind unsere Gedanken bei den Toten, ihren Familien und Angehörigen. Wir hoffen mit den Verletzten, dass sie bald wieder gesund werden.
— Heiko Maas 🇪🇺 (@HeikoMaas) February 20, 2020
Almanya'daki birçok siyasi partiden saldırıyla ilgili taziye açıklamaları geldi Sosyal Demokrat Parti Eş Genel Başkanı Saskia Esken "Çok uzun süre adını koymaktan çekindik: Almanya'da sağcı terör. Şoke olduk ve yas tutuyoruz. Tüm duygularımız kurbanlar, yakınları ve arkadaşlarıyla" ifadelerini kullandı.
Was für eine entsetzliche Tat in #Hanau! Viel zu lange haben wir uns davor gescheut, es mit klaren Worten zu benennen:
— Saskia Esken (@EskenSaskia) February 20, 2020
Rechter Terror in Deutschland.
Wir sind geschockt und wir trauern. All unsere Gedanken sind bei den Opfern, Angehörigen und Freunden.
Alman Sol Parti Eş Başkanı Kipping'den Kürtçe ve Türkçe mesaj
Sol Parti Eş Genel Başkanı Katja Kipping Twitter hesabı üzerinden Türkçe, Almanca ve Kürtçe olarak "Wir trauern, Yas tutuyoruz, Em xemgîn in (Üzgünüz)" diye yazdı.
Wir trauern
— Katja Kipping (@katjakipping) February 20, 2020
Yas tutuyoruz
Em xemgîn in#Hanau
Kalın: Irkçılık kollektif bir kanserdir
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:
"Dün gece Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kollektif bir kanserdir."
Dün gece Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) February 20, 2020
Irkçılık kollektif bir kanserdir.