AB, Libya'ya yönelik silah ambargosunu uygulamak için Doğu Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatacağını duyurdu.
Avusturya'nın vetoyu kaldırmasının ardından bugünkü AB dışişleri bakanları toplantısında Libya'ya silah sevkiyatını durdurmak için Doğu Akdeniz'de yeni askeri hava ve deniz devriyesinin devreye sokulması yönünde karar alındı.
The EU has agreed to deploy warships to enforce an arms embargo on Libya in a move aimed at defusing the conflict ravaging a major African oil producer #Libya #EU https://t.co/ZxFkTV6ohB via @bpolitics
— Thomas Sorlie - JPC (@Thomas_Sorlie) February 17, 2020
Öncesinde AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birlik içinde karar alınamazsa 'AB'nin hiçbir önemi ve ağırlığının kalmayacağı' uyarısını yaparken 'Libya'nın kaderinin Türkiye ve Rusya'ya teslim edileceğini' dile getirmişti.
"On Sunday, Borrell criticised Vienna, although he did not mention Austria by name, saying it was unacceptable that a country with no navy could hold up an EU sea mission"https://t.co/rYkCCw3phJ
— Anthony Mills (@AAMills) February 17, 2020
Bugün Brüksel'de düzenlenen toplantının ardından İtalya Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, "Libya'ya silah akışını durduracak bir görev gücü kurma konusunda hepimiz hemfikiriz" dedi.
The #EU agrees naval operation focusing on east #Mediterranean to enforce arms embargo in #Libya.https://t.co/p74Id3TiF4 pic.twitter.com/klkdKsZLKm
— Middle East Online (@meonewsen) February 17, 2020
Avusturya daha önce yeni devriye gücünün denizden göçmen toplayarak ya da göçmenlere kılavuzluk yaparak Avrupa'ya getirebileceği gerekçesiyle veto kartını çıkarmıştı. Vetonun kalkması için AB gemilerinin göçmen rotalarından uzakta, en çok silah kaçakçılığı yapılan bölgelerde şüpheli araçları durdurması-araması şartı karara sokuldu.
#Austria pushing against #EU ships near Libyan shores for fear of more migrants as #Borrell says vessels to focus on known arms smuggling routeshttps://t.co/PhnkJJ41Ps
— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) February 17, 2020
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, 'bu formülün kabul edilebilir olduğunu, ama yine de misyonun göçmenleri Avrupa'ya çekmemesi konusunda tetikte olacaklarını' söyledi.
Schallenberg, 'yeni misyona insani değil, tümüyle askeri olduğu için onay verdiklerini' belirtti.
Daha önce Avusturya gibi donanması olmayan bir ülkenin AB deniz misyonunu bloke etmesini eleştirmiş olan Borrell, bugünkü AB Dış İlişkiler Konseyi'nin ardından, gazetecilere, Libya konusunda önemli bir siyasi anlaşmaya varıldığını söyledi.
Uzun tartışmalardan sonra alınan kararın AB'nin bölgede daha fazla rol oynamasının önünü açacağını vurgulayan Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, "Siyasi istek olduğu müddetçe hiçbir şey imkansız değildir. Bakanlarla yeni bir siyasi anlaşma üzerinde mutabık kaldık. Bu çerçevede Akdeniz'de yeni bir operasyon başlatacağız" dedi.
Akdeniz'de insan kaçakçılığı ve yasadışı göçle mücadele için 2015'te başlatılan Sophia Operasyonu'nun 20 Mart'ta sonlandırılacağını açıklayan Borrell, yeni operasyonun Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yönelik silah ambargosunu uygulamayı amaçladığını ifade etti. Operasyonda hava, uydu ve deniz unsurlarının yer alacağını aktararak "Sophia Operasyonu Libya kıyılarını koruyordu. Yeni operasyon daha çok silahların geldiği doğuya odaklanacak" dedi.
After a debate among the most fierce he can recall, @JosepBorrellF says a new EU naval mission will replace Op Sophia to implement UN arms embargo in #Libya.
— Teri Schultz (@terischultz) February 17, 2020
Aerial/satellite/maritime assets will be deployed in the Med Sea & withdrawn if migration spikes, to satisfy skeptics. pic.twitter.com/amLcDrgth5
Başta silah kaçakçılarını gözetlemek için gemilerden çok uçakların kullanılmasını tartışılıyordu. Ama Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas hava devriyesinin yeterli olmayacağını söyleyerek deniz devriyesinin kabul edilmesini talep etti. Birleşmiş Milletler'den de uygulamayı denetleyecek kimse yoksa silah ambargosunun bir anlamı olmadığı uyarısı geldi.
German Foreign Minister Heiko Maas urges Austria and others to drop their opposition to a European Union mission enforcing the UN arms embargo against Libya https://t.co/oDeYwJC4Re
— dpa news agency (@dpa_intl) February 17, 2020
AB'nin insan kaçakçılarını durdurmaya yönelik Sophia Operasyonu'nun sona ermesi, İtalya'nın içerideki göçmen karşıtı dalga gerekçesiyle denizde kurtarılan göçmenleri artık kabul etmemeye karar vermesinden kaynaklanıyor.