Associated Press (AP) haber ajansına konuşan bir ABD'li yetkili, ABD ile Taliban arasında yürütülen müzakereler sonucu '7 günlük bir ateşkes anlaşmasına' varıldığını bildirdi.
'Çok yakında' devreye gireceği belirtilen ateşkes anlaşmasının, daha geniş kapsamlı bir barış anlaşmasına, Afganlar arası müzakerelere ve ABD güçlerinin Afganistan'daki askeri birliklerini çekmesine imkan tanıyacağı bildirildi.
Öte yandan, barış görüşmelerinin oldukça detaylı ve Afganistan genelini kapsayacağı belirtilirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın söz konusu anlaşmaya yönelik olumlu bir tutum sergilediği ifade edildi.
Basına demeç verme yetkisi bulunmadığı için ismini belirtmek istemeyen ABD'li yetkili, Taliban'ın ateşkes kapsamında tüm intihar saldırılarını, yol kenarlarına yerleştirilen bombalarla düzenlenen saldırıları ve roket saldırılarını durdurma taahhüdü verdiğini ifade etti.
Söz konusu yetkiliye göre, ABD ateşkesi gözlemleyerek herhangi bir ihlal olup olmadığını saptayacak.
'Taliban ateşkese uyarsa, Afganlar arası görüşmeleri başlatacak bir barış anlaşması imzalanacak'
Taliban'ın ateşkese uyması durumunda, 'şiddetin azaltılması' anlaşmasını takiben, Afganistan'daki tüm tarafların katılımıyla Afganlar arası görüşmeleri başlatacak bir barış anlaşması imzalanacak.
Anlaşmaya ilişkin bilgi sahibi olan bir Taliban yetkilisi, ikinci anlaşmanın 29 Şubat'ta imzalanacağını ve Afganlar arası görüşmelerin de 10 Mart'ta başlatılacağını kaydetti. Yetkililer, Almanya ve Norveç'in Afganlar arası görüşmelere ev sahipliği yapmayı teklif ettiğini belirtse de henüz bu görüşmelerin nerede düzenleneceği netlik kazanmış değil.
Öte yandan Taliban yetkilisi, ikinci anlaşmanın önemli maddelerinden biri olacak olan ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi konusunda da açıklamalarda bulundu. Taliban yetkilisine göre, ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilme süreci 18 aylık bir periyoda yayılacak.
Trump barış müzakerelerini iptal etmişti
ABD Başkanı Trump, ABD ile Taliban arasında Aralık 2018'den bu yana devam eden barış müzakerelerini, 5 Eylül 2019'da Afganistan'daki ABD askerlerine düzenlenen ve Taliban'ın üstlendiği bombalı saldırı üzerine iptal etmişti.
Görüşmelerin askıya alınmasından sonra Taliban, bu kez de barış görüşmelerini sürdürmek için çözüm yolunu Rusya'da aramış ve başkent Moskova'ya heyet göndermişti.
Haftalarca belirsiz şekilde kalan barış görüşmeleri, Taliban'ın elinde rehin tuttuğu 2 ABD vatandaşını serbest bırakmasıyla yeniden başlamıştı.
Barış görüşmeleri süreci
Hükümetin geçen yıllarda Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için defalarca girişimde bulunması ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen sonuca ulaşılamamıştı.
Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde, Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların Katar'ın başkenti Doha'da Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu, ancak Taliban'ın ofise "Afganistan İslam Emirliği" yazan tabela ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmişti. Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri de askıya alınmıştı.