Anayasa değişikliği önerilerini hazırlayacak çalışma grubuyla ilk toplantısını yapan Putin, değişiklikler için mesleki bilginin yanı sıra siyasi deneyim gerektiğini ve Rusya halkının oylamaya sunulacak anayasa değişikliklerini destekleyeceğinden emin olduğunu vurguladı.
#Putin chairs meeting with working group on constitutional amendments
— Ruptly (@Ruptly) January 16, 2020
REFEED: https://t.co/IxK1bH48gU pic.twitter.com/E8XIcfPGIW
Putin, düzenlemelerle ülkenin kalkınmasına ilişkin en önemli çözümlerin geliştirilmesinde sivil toplumun, siyasi partilerin ve bölgelerin oynadığı rolün artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
'Parlamentonun önemi ve sorumluluğu artacak'
Putin, anayasa değişikliği önerilerinin yürürlüğe girmesi halinde Rusya'nın devlet başkanlığı ülkesi olarak kalmaya devam ederek daha şeffaf bir ülke olacağına, parlamentonun öneminin ve sorumluluğunun artacağına dikkat çekti.
'Parlamenter sisteme geçiş ülkemiz için çok ciddi bir sınav olur'
'Uluslararası anlaşmalardan kaçma amacımız yok'
Putin, anayasada yapılacak düzenlemelerin uluslararası anlaşmaları uygulamaktan kaçınma amacı taşımadığını da belirtti. Bununla birlikte Rus lider, herhangi bir anlaşmanın anayasaya aykırı olması halinde imzalanmayacağını, imzalanmış bir anlaşmanın anayasayı ihlal ettiğinin tespit edilmesi halinde ise, söz konusu anlaşmanın Rusya'da uygulanmayacağını ekledi.
Putin, Rusya Anayasası'nın uluslararası hukuk karşısında üstünlüğünü sağlayacak olan Rusya'nın daha önce benzer kararları alan ülkelerden ayrışmayacağının, söz konusu ülkelerde anayasayla çelişmeyen her şeyin yürürlükte olduğunun altını çizdi.