Sözcü'den Ümit Türk'ün haberine göre, 13 Temmuz 2017'de BİMER'e Metin Hara'yı şikayet eden bir kişi, hayatı ile magazin gündeminde olan Hara'nın, tıp eğitimi almamasına rağmen kurmuş olduğu sistemle danışmanlık adı altında yüksek paralar karşılığı umut tacirliği yaptığını belirtip, Hara'nın hem tıp eğitiminin hem de vergisel boyutunun araştırılmasını talep etti.
'Danışmanlık şirketinin faaliyet izni yok'
BİMER, araştırılması için ihbarı 'Beşiktaş Kaymakamlığı'na gönderdi. Kaymakamlığa bağlı ilçe sağlık müdürlüğü yaptığı incelemede, Hara’nın sahibi olduğu 'İnsanagüven' isimli danışmanlık şirketinin faaliyet izni bulunmadığını, Hara’nın hekim olduğuna dair diploması olmadığını ve Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında bulunan uygulamaları yapabileceğine dair herhangi bir sertifikasının bulunmadığı halde 'Tamamlayıcı tıp uzmanı' ünvanını kullandığının tespit edildiği rapor edildi.
İnsanagüven ailesi saat 18.00 da Caddebostan’da buluşuyor.
— Metin Hara (@metinhara) 29 мая 2019 г.
19.40 da youtube İnsanagüven/ Metin Hara kanalında canlı yayın başlayacak.
20.00 da herkes meditasyona.
Gelemeyenler oldukları yerden meditasyona eşlik edebilirler. https://t.co/Vkm82dkIKY pic.twitter.com/p8zzCvbtZM
Kaymakamlık, bu rapor doğrultusunda Hara’ya ait işyerini mühürledi ve hakkında, hekim ya da sağlık meslek mensubu olduğuna dair eğitim durumunu gösterir belge bulunmayan kişilere sağlık hizmeti verdirdiğinden dolayı savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Belge de yok diploma da
Soruşturma kapsamında yapılan araştırmada Hara’nın, İstanbul Üniversitesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon Yüksek Okulu mezunu olduğu, başka tamamlayıcı tıp uzmanı unvanını kullanabileceği bir belgesi ve diplomasının bulunmadığı tespitine yer verildi.
Hara’nın, “Modern tıpta migrenin tedavisi yok, sadece ilaçlarla ağrının geçmesi sağlanıyor ama bizim migren atakları azalan 5-6 tane hastamız var” ifadesi de savcılık iddianamesinde yer aldı.
İfadesinde suçlamaları inkar ettiği belirtilen Hara’nın, bu zamana kadar herhangi bir belge ibraz etmediği kaydedilerek, 'diploması olmadığı halde hasta tedavi etmek' suçlamasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Hara'nın Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacağı öğrenildi.
Hara'nın avukatından açıklama: Kendini doktor olarak tanıtmış değildir
Hara ile ilgili çıkan haberlerin ardından avukatı, müvekkilinin işyerinin Sağlık Bakanlığı tarafından mühürlediği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Müvekkil Metin Hara’nın yetkisiz hekimlik suçlaması ile hakkında yürütülen yargı süreci ile ilgili açıklamaları yapma gereği duyuyoruz.
Zira konu toplumu yanlış yönlendiren, gerçeği aksettirmeyen, kötüniyetli ve zarar vermeye yönelik bir şekilde işlenmektedir.
Evvela belirtilmesi gereken husus, müvekkilin üniversite eğitimini tamamlayarak fizyoterapist unvanını kazandığıdır. Müvekkil herhangi bir ortamda kendini doktor olarak tanıtmış değildir. İşyerinin Sağlık Bakanlığı tarafından mühürlediği iddiası da gerçek dışıdır. Yargılama çok teknik ve detaylı düzenlemeler içeren mevzuata ilişkin bir konudur. Müvekkil bu şekilde gerçek dışı bir haberle basında yer almaktan ve kamuoyuna yanlış tanıtılmaktan dolayı büyük bir rahatsızlık ve üzüntü duymaktadır.
2017 senesinde yaşanan ve yargılaması devam eden bir konu ile ilgili olarak kamuoyu nezdinde müvekkili mahkûm eden yayınlar yapılması hukuka aykırıdır. Konu ile ilgili Müvekkil hakkında verilmiş bir mahkeme kararı da bulunmamaktadır. Yargıya intikal eden olayların tartışılma yeri yargı makamlarıdır. Süreç sonunda gerçekler ortaya çıkacaktır. Bu hususlar kamuoyunun bilgisine sunulur. Saygılarımızla."