Dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 75’ine sahip Türkiye, savunmadan nükleere, metalurjiden makine sanayiye kadar pek çok alanda kullanılmak üzere bor karbür elde etmek için önemli bir adım attı. Türkiye’nin ilk bor karbür üretim tesisinin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Balıkesir Bandırma’da atıldı.
Açılış töreninde Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, China Machinery Engineering Corporation Başkan Yardımcısı Fung Yanshui ve Eti Maden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer konuşma gerçekleştirdi. Törende, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizin sahip olduğu bor rezervlerini katma değerli üretime çevirmek amacıyla hayata geçirilen projenin savunma sanayimize önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Zırh üretimi ve nükleer başta olmak üzere farklı sektörlerde kullanılacak bor içerikli ürünlerin üretileceği tesisin en kısa sürede tamamlanarak hizmete gireceğine inanıyor, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” mesajı okundu. Törende konuşan Bakan Dönmez sözlerine “Yüksek teknoloji temelli dönüşüm ve uç ürün üretme hedefimiz doğrultusunda önemli bir aşama olan Bor Karbür Tesisimizin temelini atmanın gururunu ve sevincini sizlerle paylaşarak sözlerime başlamak istiyorum. Bor Karbür Tesisimizle birlikte; katma değeri yüksek ileri teknoloji bor ürünlerini ülkemize kazandırmanın ilk adımını bugün atıyor, yarınların altyapısını bugünden kuruyoruz” diye başladı.
Türkiye’nin ilk bor karbür tesisinin açılışı için Balıkesir Bandırma’dayız. https://t.co/XBUPigXV6R
— Elif Sudagezer (@elifsudagezer) October 25, 2019
‘TÜRKİYE ARTIK HAM MADEN DEĞİL YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDECEK’
‘TÜRKİYE BOR REZERVLERİNİN YÜZDE 73’ÜNE SAHİP, PAZARIN YÜZDE 59’UNA HAKİM’
Türkiye’nin, dünyanın bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğunu hatırlatan Bakan Dönmez “Türkiye, ayrıca dünya bor pazarının yüzde 59’una hâkim. Ancak bu bizim için asla bir ölçü değildir. Çünkü ne kadar kaynağa ya da ne kadar rezerve sahip olduğumuzun bir önemi yok. Zira bizim için önemli olan, madenlerde katma değerli uç ürün üretim yapmak. Bu yönde stratejiler, planlamalar geliştiriyoruz. Aksi takdirde 1 birime sattığınız ham madde dışarıda işlenir ve 100 katı, 200 katı yeri gelir 1000 katı fiyatla geri almak zorunda kalırsınız. Biz artık bu defteri kapattık” ifadelerini kullandı.
‘ENERJİ TEKNOLOJİLERİNİN ÜRETİMİYLE JEOPOLİTİK GÜÇ ELDE EDECEĞİZ’
‘TÜRKİYE, BOR KARBÜRÜ SAVUNMA SANAYİDE DE NÜKLEER ALANDA DA KULLANACAK’
‘TÜRKİYE HEM YAPTIRIMLAR HEM DE TERÖR TEHDİDİYLE ETKİN ŞEKİLDE MÜCADELE EDİYOR’
‘TESİS 24 AYDA TAMAMLANACAK, 250 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK’
‘BORUN KATMA DEĞERİ 4000 KATA KADAR ULAŞACAK’
Tesisin açılışında konuşan Eti Maden Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer “Bugün ülkemizin dünyaya satılan borun yüzde 59’u, Eti Maden tarafından dünyaya ihraç ediliyor. Türk borunu 100 ülkeye bor ulaştırıyoruz. Bugün açılışı yapılan tesis, uzun emekler sonucu oluşan bir proje. 20 yıl önce borun yüzde 97’sini tonu 200 dolardan satan Türkiye, bundan sonra borun katma değerini aşamalı olarak, 200, 2000 ve nihayetinde 4000 kata çıkaracak. Unutulmasın ki en iyi savunma üretimdir” ifadelerini kullandı.
BOR KARBÜR ÜRETİMİ 2021 SONU İTİBARİYLE BAŞLAYACAK
Dünyada yaklaşık 12.000-15.000 ton Bor Karbür üretilebilmektedir. Piyasada hakim üretici ülke Çin olup, Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore, İngiltere bor karbür üretimi yapmaktadır. Bandırma Bor Karbür Tesisinde yılda 1.000 ton üretim gerçekleştirilerek yaklaşık 25-30 milyon dolar değerli ürün üretilecek.