Protestoların önüne geçmek için basına ve halka kapalı yapılan operasyon, televizyon kanallarından ve internet sitelerinden canlı yayınlandı.
İlk aşamada Şehitler Vadisi’ndeki mozolede yer alan Franco’nun tabutu yaklaşık iki tonluk granit ve mermer kaplamanın altından çıkarıldı. Bu esnada sadece aile üyeleri ve az sayıda resmi görevli hazır bulundu.
#EnDirecto ▶ La secuencia íntegra de la salída de los restos de Franco de la basíllica del Valle de los Caídos https://t.co/wrElvN8MG7 #ExhumacionFranco pic.twitter.com/E9MrPNRffj
— EL MUNDO (@elmundoes) October 24, 2019
Hazır bekleyen bir cenaze aracına konulan tabut daha sonra helikopterle Madrid'in kuzeyindeki Mingorrubio mezarlığına taşındı. Mezarlık girişinde Franco taraftarlarının, eski diktatör için 'Çok yaşa' pankartları açtığı görüldü.
SANCHEZ: UZLAŞMA YÖNÜNDE ATILAN BİR ADIM
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, taşıma işlemini 'uzlaşma yönünde atılan bir adım' olarak niteledi.
Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo ise, İspanya'nın imajı ve demokrasisi üzerine düşünmeye sevk etmesi açısından bu adımın önemli olduğunu söyledi. Calvo, "Gençler şunu anlamalı ki, demokrasi olmadan asla kendimiz olamayız" dedi.
Sosyalist hükümetin uzun süren yasal mücadelesi sonunda 24 Eylül’de Yüksek Mahkeme'den Franco'nun mezarının taşınması için onay çıkmıştı.
Bazilikada, diktatör Franco'nun yanında faşist Falange partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın mezarıyla İspanya İç Savaşı'nda hayatını kaybeden 33 binden fazla kişinin toplu mezarı da bulunuyor.
Franco rejimi sırasında inşa edilen anıt mezarın yapımında mahkûmların da çalıştırılması ve Franco'nun kurbanlarıyla aynı mezarda yatması tartışmalı konulardan biriydi.
Sosyalist hükümet, Franco’nun diktatörün büyük bir anıt mezarda gömülü olmasının diktatörlük yıllarını yücelttiğini savunuyordu.