Barış Pınarı Harekatı’nda Suriye topraklarında harekattan kaynaklanan sivil zayiatın yaşanmadığını belirten Aktop, “17 Ekim 2019 tarihinde Fırat’ın doğusuna ilişkin Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılmış, bu kapsamda Barış Pınarı Harekatı’na 120 saat ara verilmiş ve bugüne kadar tarafımızdan mutabakatta varılan hususların yerine getirilmesinde gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir. 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı arasında varılan mutabakat kapsamında bugünden itibaren Rusya Federasyonu ile müşterek çalışmalara başlanacaktır” dedi.
AKAR NATO TOPLANTISI’NA GİDİYOR
Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 24-25 Ekim’de Brüksel’de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılacak. Yarbay Aktop, iki günlük toplantıda NATO-Türkiye ilişkileri, Afganistan Doğal Kararlılık Harekatı, Savunma ve Caydırıcılık ile Hibrit Teknolojileri konularının görüşüleceğini, Bakan Akar’ın ayrıca güvenli bölge ile Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin bilgi paylaşımında bulunacağını ve mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapmasının da planlandığını ifade etti.
‘MEVZİ SİSTEMLERİ, TÜNELLER AŞAMA AŞAMA, GÜN GÜN KONTROL EDİLECEK’
‘Bu esnada terörist unsurlarla karşılaşılırsa bunların da etkisiz hale getirileceğini’ yineleyen yetkililer, “Sınırlı sayıda olabilir diye değerlendirmek lazım, askeri temizlik faaliyetleri sırasında bunu göreceğiz. Çok az sayıda olsa da kalanlar olmuş olabilir öyle ise meşru müdafaa hakkı kapsamında gereği yerine getirilir” dedi.
Mevzi sistemlerinin, tünellerin aşama aşama, gün gün kontrol edileceğini vurgulayan yetkililer, çok dikkatli yapılacak bu faaliyetin uzun bir süreci kapsayabileceğinin de altını çizdi.
‘GÖZLEM NOKTASI MI ÜS MÜ GEREKİR, ÇEKİLMEDEN SONRA ORTAYA ÇIKACAK TABLO İLE BAĞLANTILI’
Askeri yetkililer, Rusya ile varılan mutabakat kapsamında gözlem noktaları konusunun ise yeniden değerlendirileceğini belirterek, “Rus ve Türk askeri makamları bu yeni mekanizmanın nasıl olacağını ortaya koyacaklar. Bir gözlem noktası mı, bir üs mü gerekir, çekilmeden sonra ortaya çıkacak tablo ile bağlantılı, bunlar konuşulacaktır” dedi.
Rusya ile Türkiye’nin ortak devriye yapacağı 10 km derinlikten geriye kalan 20 km derinliğe de işaret eden yetkililer, “İnsansız Hava Araçları kullanırsanız bu derinlik de görülebilir, bu talep tarafımızdan iletilir, olması gereken budur” açıklamasında bulundu.