Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nuri Pakdil tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Pakdil'in vefat haberini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın duyurdu.
Twitter'dan açıklama yapan Kalın, "Nuri Pakdil Bey Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Bir güzel insan daha göçtü... Mekanı cennet olsun" dedi.
Nuri Pakdil bey Hakk’ın rahmetine kavuştu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum.
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) 18 октября 2019 г.
Bir güzel insan daha göçtü...
Mekanı cennet olsun.
1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Pakdil, lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk çalışmalarını şiir ve deneme türlerinde memleketinde 'Demokrasiye Hizmet' gazetesinde yayımladı.
Pakdil, lisedeyken 'Hamle' adında bir dergi çıkardı, İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi, 1969 yılında 'Edebiyat' dergisini ve 1972'de Edebiyat Dergisi Yayınları'nı kurdu.
Günümüz edebiyatının en önemli isimlerinden, mütefekkir Nuri Pakdil'i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Son dakikalarında yanında olma şerefine nail olduğum fikir adamı Nuri Pakdil'e Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve metanet diliyorum. pic.twitter.com/xCH8cXF1EJ
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) 18 октября 2019 г.
Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları ise 1972-1984 yılları arasında 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan 45 kitap yayımladı.
28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan yeniden kitap yayımlamaya başladı. Daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden çalışılmış basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Pakdil, Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı.