Merkel, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Barış Pınarı Harekatı'na, mültecilerle ilgili yapılan Avrupa Birliği (AB)-Türkiye mutabakatına ve Brexit'e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin anlaşılabilir güvenlik çıkarları olduğunu vurgulayan Merkel, "Biz, Suriye-Türkiye sınırında Türkiye'nin güvenlik çıkarlarının askeri araçlarla değil, sadece diplomatik yollarla gerçekten iyi şekilde korunabileceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'ye birçok kez Suriye'nin kuzeydoğusuna yaptığı harekatı durdurma çağrısında bulunduğunu söyleyen Merkel, Almanya'nın şu anki şartlar altında Türkiye'ye silah vermeyeceğini, Avrupalı partnerlerin de bu tutumda olmalarından memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Harekatın ‘büyük jeopolitik etkiler yaratacak insani bir dram’ olduğunu söyleyen Merkel, bu sebeple Türkiye’ye mevcut şartlar altında silah satmayacaklarını belirtti.
‘SONUÇLARINI ÖNCEDEN BİLMEK MÜMKÜN DEĞİL’
Amerikan askerlerinin geri çekilmesiyle İran'la Rusya'nın bölgedeki rolünün önemli şekilde güçlendiğini anlatan Merkel, "Bunun sonuçlarını önceden bilmek mümkün değil" dedi.
Merkel, IŞİD savaşçılarının nezaret altında tutulmadıklarını, bu nedenle bölgede ve Avrupa'da yeni güvenlik konularının ortaya çıkacağını savundu.
Türkiye'nin 3.6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığına işaret eden Merkel, Türkiye’nin bu konuda önemli insani katkı sağladığını vurguladı.
Merkel, mültecilerle ilgili yapılan AB-Türkiye anlaşmasının devam etmesi için çaba sarf edeceğinin de altını çizdi.
BREXIT MÜZAKERELERİ
Müzakerelerde geçmişe göre şimdi daha iyi yolda olduklarını ifade eden Merkel, "Ancak henüz hedefe ulaşmadık. Müzakerelerin başarılı şekilde sonlandırılması için her şeyi yapmamız lazım." şeklinde konuştu.
Brexit konusunda AB Liderler Zirvesi'nin nasıl sonlanacağını şu an için bilmediğini anlatan Merkel, İrlanda ile Kuzey İrlanda sınırında nefretin ve şiddetin oluşmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
Uygulanabilir gerçekçi çözümlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Merkel, "İngiltere’nin AB'den düzenli ayrılmasına ilişkin bir anlaşmanın olması hala mümkün. Son saniyeye kadar müzakere edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Merkel, gerektiğinde Brexit konusuna ayrı bir toplantının da yapılabileceğini kaydetti.