Lüksemburg'da yapılacak AB Dış İlişkiler Konseyi öncesinde basına açıklamalarda bulunan Mogherini, 17-18 Ekim'de düzenlenecek AB Lider Zirvesi'nde de bu iki konunun gündeme geleceğini söyledi.
Mogherini, "Üye ülkelerin dışişleri bakanları Türkiye'nin, Suriye'deki askeri faaliyetleri ve (Doğu Akdeniz'deki) sondaj çalışmalarıyla ilgili ne tür adımlar atabileceklerini görüşecekler" ifadelerini kullandı.
FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN SİLAH AMBARGOSU ÇAĞRISI
Görüşmeden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da AB dışişleri bakanlarının Türkiye'yi kınaması ve silah ambargosu uygulaması gerektiğini söyledi. Fransız bakan, "Bu saldırı ciddi insani felakete yol açacak" dedi.
BELÇİKA: OPERASYONUN DURMASI İÇİN ULUSLARARASI BASKI OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ
Brüksel'de gazetecilere açıklama yapan Reynders, "Bu harekatın durması için yeterli uluslararası baskıyı oluşturmaya çalışacağız. Bunu sağlamak için gereken en iyi araçları istişare edeceğiz. Avrupa ülkelerinin silah ambargosu uygulaması yönünde hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum, farklı baskı araçları da olabilir" dedi.
İSVEÇ: SİLAH AMBARGOSU KONUSUNDA ORTAK GÖRÜŞ YOK
Her şeye rağmen Türkiye karşıtı daha sert önlemlere doğru ilk küçük adımı atma konusunda mutabakat sağlanabileceğini ifade eden Linde, "AB'nin olası kısıtlamaları hızlıca görüşmek için bir çalışma grubu kurması konusunda mutabakat sağlanabilir" diye konuştu.
İsveç Radyosu'na göre silah ambargosu konusunda ortak görüş sağlanamamasının nedeni, bazı ülkelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sığınmacılar için Avrupa'nın kapılarını açma tehdidinden korkmaları.