Ankara'nın kaygılarını anladıklarını ancak bunların Şam'ın çıkarları gözetilerek giderilmesi gerektiğini kaydeden Lavrov, "Suriye krizinin en başından beri sürekli olarak Türkiye'nin sınırlarının güvenliğiyle ilgili kaygılarını anladığımızı belirttik. Aynı zamanda bu kaygıların Şam ve Ankara arasındaki 1998 tarihli Adana Anlaşması kapsamında giderilmesi gerektiğinin birçok kez altını çizdik. Türkiye ile Suriye arasında diyalog başlatmaya çalışacağız. Bunun iki tarafın da çıkarına olduğunu öngörmek için dayanaklarımız var" dedi.
'ADANA ANLAŞMASI'NI ABD VE KOALİSYON ZORA SOKTU'
Lavrov, Türkiye-Suriye sınırındaki terör eylemlerinin bastırılması için müşterek çabaların sarf edilmesini öngören Adana Anlaşması'nın etkili biçimde uygulanmasının ABD ve uluslararası koalisyonun Fırat'ın doğusundaki eylemleri nedeniyle zora girdiğini vurguladı.
'ABD'Yİ KÜRT KARTINI OYNAMAMASI KONUSUNDA YILLARDIR UYARIYORUZ'
Lavrov, "Biz yıllardır ABD'nin o bölgede Kürtleri Arap aşiretleriyle karşı karşıya getirmeye çalışarak yaptığı son derece tehlikeli bu deney hakkında uyarıda bulunuyoruz. Kürt kartının oynanmaması konusunda çağrı yaptık, zira büyük Kürt toplulukların yaşadığı bölge ülkelerindeki meslektaşlarımız bunun çok kötü bir sonla bitebileceği konusunda bizleri uyardı" diye konuştu.
'ŞAM İLE KÜRTLER ARASINDA DA DİYALOG BAŞLATMAK İSTİYORUZ'
'TÜRK-RUS ASKERİ İLETİŞİM HATTI FAAL DURUMDA'
Bu arada Lavrov, Rusya ile Türkiye arasındaki askeri iletişim hattının faal durumda olduğunu söyledi.
Lavrov şöyle devam etti:
"Bildiğiniz gibi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aradı. Ondan önce de Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu beni aradı. Çatışmaları önleme kanalımız ve düzenli iletişim kanalımız var. Rus ve Türk askerleri birbirleriyle iletişim halinde. Özellikle Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı ilkesi temelinde bölgedeki durumun en kısa sürede normale dönmesinden yanayız."