Lavrov, “Bu deneme, INF kapsamındaki hukuki taahhütlerin geçerliliğini resmen yitirdiği 2 Ağustos’tan çok önce hazırlandı. Bu konu, geçen yılın ekim ayında (ABD Güvenlik Danışmanı) John Bolton’un buraya geldiği ve (ABD Başkanı Donald) Trump’ın bu anlaşmadan çekilme gerekliliğinin bir diyalog çağrısı değil, alınan nihai karar olduğunu belirttiğini aktardığı zaman biliniyordu, bundan daha önce de meslektaşlarınıza bahsetmiştim. Anlaşılan o zaman, belki de daha erken, INF anlaşmasında yer alan parametreleri ihlal eden denemeyi hazırlamaya başladılar” diye konuştu.
📹Ответ Министра иностранных дел России С.В.Лаврова на вопрос #СМИ
— МИД России 🇷🇺 (@MID_RF) August 20, 2019
🔗https://t.co/aVsNx4bh4U#МИД #Москва #Вашингтон #Россия #США #ДРСМД #безопасность #дипломатия @RussiaInUSA @USEmbRu pic.twitter.com/knaTJS2B7j
Daha önce ABD Savunma Bakanlığı, 500 km'den daha uzun menzile sahip olan seyir füzesinin başarıyla test edildiğini açıklamıştı.
INF, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını içeriyordu. Söz konusu anlaşma, imzalandığı dönemde ‘Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı’ olarak nitelendirilmişti.