CPJ'nin İngiliz Dışişleri'nin Sputnik ve RT'ye yönelik eleştirilerinin farkında olduğunu ancak akreditasyon vermemenin uygun bir tepki olmadığını belirten Simon, Londra yönetiminin tutumunun eleştirel gazeteciliğin baskısını meşru göstermek için benzer yöntemleri kullanan otokrat hükümetlerin elini güçlendirdiğini ifade etti.
İngiltere'nin bu kararla konferansın teşvik etmeyi amaçladığı ifade özgürlüğü ilkelerini zayıflattığını da kaydeden Simon, Londra yönetimine kararı gözden geçirme çağrısı yaptı.
İngiltere'ye tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Gazetecilerin kabul edildiği koşullarda basın özgürlüğü hakkında ciddi bir tartışma yapılamaz. Muhtemelen bu, absürdlüğün en açık tezahürü" demişti.
Daha önce Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, "İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Küresel Basın Özgürlüğü Konferansı için akreditasyon vermeyi reddettiler. Kanıtlanmak istenen de işte buydu" ifadelerini kullanmıştı.
RT'den yapılan açıklamada ise, "Telefonda söylediler: Yerimiz kalmadı. Küresel Basın Özgürlüğü Konferansı'nda yer yok. Basın özgürlüğü, herkes için geçerli değil" denmişti.