Brand Finance ve Curiocity iş birliği ile ilk kez Türkiye büyükşehirleri için yapılan 'TURKEY METROPOL 30' araştırması şehirlerin marka değerleri ve marka güçlerini ortaya koydu.
Tekirdağ 5 milyar 844 milyon dolarlık marka değeri ile 11. sırada yer alırken, Manisa 5 milyar 494 milyon dolarla 12., Kayseri 5 milyar 202 milyon dolarla 13., Hatay 4 milyar 997 milyon dolarla 14., Sakarya 4 milyar 445 milyon dolarla 15., Balıkesir 4 milyar 366 milyon dolarla 16., Denizli 4 milyar 249 milyon dolarla 17., Samsun 4 milyar 44 milyon dolarla 18., Eskişehir 4 milyar 13 milyon dolarla 19., Muğla 3 milyar 999 milyon dolarla 20. sırada yer aldı.
Bu şehirleri Aydın, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Trabzon, Malatya, Erzurum, Ordu ve Mardin takip ederken, marka değeri en düşük olan ve en son sırada yer alan büyükşehir ise Van oldu.
İZMİR'İN MARKA GÜCÜ, ANKARA'YI GEÇTİ
Öte yandan 'Toplum', 'Yatırım Ortamı' ve 'Üretim Gücü' yönlerinden analiz edilen araştırma sonuçlarına göre de Türkiye metropollerinin marka gücü belirlendi.
İstanbul, 100 üzerinden aldığı 88,6'lık puanla marka gücü en yüksek büyükşehir olurken, 41.4 puan alan Şanlıurfa ise listenin sonunda yer aldı.
ARAŞTIRMA, KÜRESEL REKABETTE REFERANS OLACAK
Araştırmaya ilişkin görüşlerini paylaşan Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, böyle bir çalışmanın ilk kez Türkiye için yapılmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, büyükşehir yasası ile sınırların ilgili ilin mülki sınırı ile örtüşüyor olmasının çalışmayı kolaylaştırdığını, böylece büyükşehirlerle ilgili erişilebilir ve güvenilir sosyo - ekonomik istatistiki verilerin elde edilmesinin ve derlenmesinin mümkün olduğunu belirtti.
İlgüner, çalışma için büyükşehir gayri safi hasılasının tarım, sanayi ve hizmetler olmak üzere 3 kırılımda hesaba ayrı ayrı katıldığına dikkati çekerek, bu hasılaların ileri yıllara göre tahmin edildiğini söyledi.
Türkiye nüfusunun yüzde 77’sinin büyükşehirlerde yaşadığına işaret eden İlgüner, Türkiye gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 75’inin büyükşehirlerde elde edildiğini, Türkiye’nin sosyo - ekonomik hayatının önemli ölçüde büyükşehirler tarafından şekillendiğini, bu nedenle de büyükşehirlerin doğru performans kriterleriyle yönetilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Birleşmiş Milletler’in hazırladığı “The World’s Cities – 2018” raporuna göre dünya nüfusunun yüzde 55.3’ünün şehirlerde yaşadığını ifade eden İlgüner, şunları kaydetti: