Dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedi platformlarından biri olan Wikipedia'nın kurucusu Sanger, bloğunda yayımladığı yazı ile tüm internet kullanıcılarını 'sosyal medya grevine' davet etti.
Sanger yazısında Facebbok ve Twitter gibi sosyal medya devlerinin kullanıcılarının verilerini izinsiz kullandıklarına atıfta bulunarak "Kolektif kaslarımızı esneteceğiz ve dev, manipülatif şirketlerin verilerimiz, mahremiyetimiz ve kullanıcı deneyimimiz üzerindeki kontrolü bize geri vermelerini talep edeceğiz" dedi.
SOCIAL MEDIA STRIKE INFO TWEET
— Larry Sanger (@lsanger) June 30, 2019
Hashtag: #SocialMediaStrike
Info: https://t.co/mGFSKDoKhE
Declaration: https://t.co/uboOyDXgs1
"Will you strike?" poll: https://t.co/VIFZEitsow
Resources/links: https://t.co/Osrnvdd3VY
Her kullanıcının özel verilere sahip olduğunu vurgulayan Sanger sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her birimiz ayrı ayrı kendi özel verilerimize sahibiz. Tıpkı e-postalarımız, kısa mesajlarımızı ve bloglarımızı kontrol ettiğimiz gibi bireysel verilerimizi de kontrol edebilmeliyiz. Tamamen özel ve baştan sona şifreli mi yoksa, tamamen halka açık mı olacağına biz karar vermeliyiz."
Greve katılmak isteyenlerin 48 saat boyunca, üye oldukları sosyal medya platformlarında #SocialMediaStrike (Sosyal Medya Grevi) etiketinden başka bir gönderi yapmamalarını isteyen Sanger, böylece daha fazla kullancının etkinlikten haberdar olabileceğini belirtti.
Sanger ayrıca, katılımcılardan Dijital Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalamalarını istedi.
Are you tired of your life being bought and sold without your knowledge or consent? Calling on my fellow futurists to stand with us in silence on July 4th and 5th 📣🇺🇸😶
— 💋 annebot ❤🧡💛💚💙💜 (@annebot) July 1, 2019
h/t @lsanger #SocialMediaStrike #MondayMotivation #OwnYourData pic.twitter.com/qnseanOPTa
Çok sayıda kullanıcı Sanger'e destek tweetleri atsa da bazıları da bunun gereksiz olduğunu ve yeteri kadar ses çıkaramayacağını düşündüklerini belirtti.
Birkaç ay önce NBC News kanalı, kullanıcı verilerini korumak bir yana sattığına dair hakkında çok sayıda suçlamada bulunan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in verileri rakipleriyle mücadele etmek ve müttefiklerine yardım etmek için istismar ettiğine dair belgeler sızdırıldığını duyurmuştu.
Türkiye'de de 10 Mayıs'ta Kişisel Verileri Koruma Kurulu, "veri ihlali" gerekçesiyle Facebook'a 1 milyon 650 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar vermiş, yapılan incelemede API hatası ihmali nedeniyle Türkiye'deki 6,8 milyon kullanıcının etkilenmiş olabileceği belirtilmişti.
Aynı şekilde Twitter'ın da kullanıcı verilerini izinsiz kullandığı uzun süre tartışılmıştı. Şirket geçen mayıs ayında, 'yanlışlıkla' bazı kullanıcılarının konum bilgisi verilerini güvendikleri bir reklam veren ortaklarıyla birlikte topladıkları ve paylaştıklarını açıklamıştı.
Wikipedia'ya Türkiye'den 29 Nisan 2017'den beri erişim yasağı bulunuyor.