Almanya'nın Der Spiegel haber sitesinin özel haberinde Pentagon'un döktüğü milyonlarca dolara karşılık ülke çapında onlarca üniversitenin çift amaçlı ve askeri bağlantılı projeler yürüttüğü belirtildi.
Bunun üniversitelerin askeri araştırma yapmama ilkesinin ve eyaletlerin şiddet karşıtı yasalarının ihlali olduğu kaydedildi. Örneğin Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin yasaları, bilim insanlarından sürdürülebilir, barışçı ve demokratik dünyaya katkıda bulunmasını ve barışçı amaçlara bağlı kalmasını talep ediyor.
Forschungsgeld aus dem US-Verteidigungsministerium: 21,7 Millionen Dollar gab’s seit 2008 vom Pentagon für deutsche Unis und Forschungsinstitute, u.a. die @LMU_Muenchen , die @RWTH und die @ruhrunibochumhttps://t.co/hUZ6upNtfO via @SPIEGELONLINE
— Armin Himmelrath (@AHimmelrath) June 22, 2019
ABD hükümetinin dış kaynaklı alımlarının veri tabanını inceleyen Der Spiegel, 2008'den beri vergi mükelleflerinin 21.7 milyon dolarının Almanya'daki yüzlerce bilim araştırmasına hibe edildiğini saptadı.
Bu araştırmaların çoğu doğrudan orduyla değil de teknoloji ve doğa bilimleriyle ilgili olsa da bazıları dikkate şayan.
Almanya'nın en üstün teknoloji merkezlerinden biri olan Münih'teki Ludwig-Maximilians Üniversitesi'ne (LMU) 19. yüzyıldan beri yaygın kullanılan bir patlayıcı olan RDX'in ikamesini bulması için 1.72 milyon dolarlık bir hibe verilmiş. Yanısıra LMU'ya 23 ayrı proje için 3.7 milyon dolar aktarılmış.
Kutup ve Denizcilik Araştırmaları için Alfred Wegener Enstitüsü (AWI) balinaları saptayan kızılötesi temelli bir sistem geliştirmek için 2013 - 2017 arası 973 bin dolar kabul etmiş. Der Spiegel, ilk bakışta askeri açından kullanışsız bu teknolojinin denizaltı operasyonları için kullanılabileceğini belirtip "Çift yönlü kullanımın klasik bir örneği" dedi.
'Classic examples of dual-purpose inventions'?https://t.co/V1HKL4wesP
— RT (@RT_com) June 23, 2019
"Ordu programlarını ve projelerini düzeltmek açısından elzem olan bu araştırmalar ulusumuzun teknolojik sürprizlerle karşılaşmamasını garantiye alacak."
686 milyar bütçesi olan ABD ordusu çok sayıda yüksek teknoloji yaptırımlarına kaydadeğer miktar para harcıyor.
Pentagon'un Google, Amazon, Microsoft gibi ABD merkezli teknoloji şirketlerine kesenin ağzını sonuna dek açtığı alan ise yapay zeka.
Ancak teknoloji devlerinin yönetici ve çalışan katlarında da yapay zekanın askeri amaçlı kullanılmasıyla ilgili vicdani rahatsızlık var. Google ve Microsoft çalışanları, Pentagon'dan alınan ihalelere karşı kazan kaldırmalarıyla haber oldu.