PEMBE METROBÜS DEĞİL KADIN ŞOFÖR
Seyhun Ayhan-Sibel Ayhan çiftinin girişimiyle başlayan proje, yıl sonuna kadar 80 binin üzerinde kadını ‘usta’ yapmayı hedefliyor. Ayhan çifti projeyle birlikte ‘kadın usta’ diye belirtmeye gerek kalmayacak kadar çok kadını usta yapmayı hedeflediklerinin altını çiziyor.
Kadın Ustalar projesi, yeniden seçimlere giden İstanbul’da bir süredir, kadınlarla erkeklere ayrı havuz, kadınlara özel ‘pembe metrobüs’ önerilerinin tartışıldığı bir dönemde, kadını ayrıştırmak yerine ekonomik hayatın tam merkezine oturtuyor; kadın motokuryeler, İstanbul Havalimanı’na giden servisler için kadın şoförler ve hatta gökdelen camı temizliği için kadın temizlik ustaları yetiştiyor.
KADINLAR 44 FARKLI ALANDA USTA OLUYOR; GÖKDELEN CAMI TEMİZLİĞİ, ROT BALANS USTALIĞI VE ONLARCASI
Projenin geldiği noktayı Sputnik’e anlatan Sibel Ayhan, 1 yıl önce 1000 kadın hedefiyle başladıklarını ancak projenin öngörülerinin ötesinde genişlediğine işaret ederek “Bir senede 26 bin 409 kadına ulaştık. Mesleki eğitimin yanı sıra, hitap, nezaket, finansal okuryazarlık, sosyal medyanın ticari kullanımı gibi eğitimler alan kadınlar, eğitimlerini bitirince kadınustalar.com’dan hizmet vermeye başlıyor. Çok farklı alanlara usta yetişiyoruz. Kadın Ustalar girişiminin altında, çilingirden moto kuryesine, sıhhi tesisat ustasından seramik, parke ustalarına; otobüs kaptanından rot balans ustasına kadar 44 farklı alanda ustalar yetişiyor” dedi.
2 BİNİN ÜZERİNDE KADIN MOTOKURYE SOKAKLARDA OLACAK
Projenin kurucu ortağı Sibel Ayhan “Yemeksepeti’nin ‘Bana.bi’ uygulamasında şimdiden yaklaşık 25 ‘kadın usta’ çalışıyor. Bu sayı 2 binin üzerine çıkacak. Ancak şimdiden kadınlar, erkek kuryeleri domine etmeye başladı. Yakında kaldırımdan geçen moto kurye göremeyeceğiz. Ayrıca Turkcell’in SIM uygulaması içerisine entegre olduk. Orada mesela ‘kadın usta çağır’, ‘kadın usta talep et’ kısımları var. Artık Turkcell kullanıcıları, SIM uygulamasını indirdikten sonra kadın usta talep edebiliyorlar. Ayrıca projeyi artık ‘mağdur meslek’ ve ‘profesyonel meslek’ diye 2 bölüme ayırdık. Bu yüzden kadın ustalar artık sadece oto boyacı, kaportacı gibi mesleklerden değil; diyetisyenler, psikologlar, yoga ustalarından da oluşuyor. Profesyonel kısımda, biz eğitim vermiyor, yalnızca ücretsiz aracı oluyoruz” diye anlattı.
Peki bu kadar farklı alanda eğitimler nasıl düzenleniyor, ne kadar sürüyor? Bu soruyu yanıtlayan Seyhun Ayhan “4-5 gün süren eğitimimiz de var, 3-4 ay süreni de… Örneğin, ehliyeti olanların moto kurye eğitimi 15 gün sürüyor, ehliyeti olmayanlarda ise 2 ayı buluyor. Beyaz eşya teknik servisi eğitimleri 4 ay sürüyor. İlgili firma, kadınları eğitime aldığı gün sigortalı olarak işe başlatıyor. Ancak her eğitim aylar sürecek gibi bir kural yok. Zira, bizim de bu projeyle temel amacımız, kadınları olabilecek en kısa sürede gelire ulaştırmak” diye anlatıyor.
‘HANGİ ADAY KAZANIRSA KAZANSIN İBB İLE KREŞ VE DİĞER KONULARDA ÇALIŞMAYA HAZIRIZ’
Seyhun Ayhan, İstanbul'da 955 kreş açacaklarını söyleyen Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Adayı Binali Yıldırım ile “Hızlıca 150 mahallede kreş açacağız. Sadece kreş meselesi değil, kadın istihdamı, kadın emek ofisleri, kadınların çalışmasına hayat içinde olmalarına fırsat sağlamak" diyen Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu’nun sözlerine de atıfta bulundu:
“Özellikle 2-5 yaş arasında çocukları olan anneler diledikleri takdirde, çocuklarının bakımını üstleniyoruz. Eğitimler boyunca çocukları anlaşmalı kreşlerimize bırakıyor, sonrasında da devletin sağladığı, ücretsiz kreşler için aracılık yapıyoruz. Bu kreşler, çalışan kadının evine en yakın, özel kreşler. İstanbul seçimlerine giderken, ‘kreş’ meselesinin tartışılan bir konu haline gelmesi, bizi mutlu ediyor. Biz hangi başkan adayı seçimi kazanırsa kazansın, kadın ustaların İstanbul’da daha etkin olabilmesi için İBB ile işbirliğine hazırız.”
Projenin Milli Eğitim Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün desteği ve Türkiye’nin ileri gelen 44 firmasının sponsorluğuyla sürdüğünü hatırlatan Seyhun Ayhan “Özel sektör, projemiz için elini taşın altına koymuş durumda. Türkiye’nin alanında en büyük ve dünyanın sayılı büyüklerinden olan 44 şirket, projemize umduğumuzun çok ötesinde katkı sağlıyor. Öyle bir noktaya geldik ki, artık önemli şirketler bize tavsiyelerle, tekliflerle ulaşıyor. Mesela yakın zamanda, Çelebi firması bize ulaştı. Şimdilerde, İstanbul Havalimanı servislerinde görev yapacak kadın şoförler yetiştiriyoruz. Yine Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri Karsan fabrikasında bize daha önce aklımıza gelmeyen mesleklerde bir profil oluşturmamızı istedi. Özel sektörün projemize inancı ve bize verdiği destek anlatılamaz düzeyde” dedi.
‘E-KADINLAR’ GELİYOR; 30 BİN KADIN, 2 BİN SANAL MAĞAZADA ÜRETTİKLERİNİ SATACAK
“En önemlisi de, bahsettiğimiz bu 30 bin kadın sisteme dahil olmak için bizden eğitim aldı. Çünkü eğitim almadan sisteme dahil olamıyorlar. Eğitimler, e-ticaret kurallarından ürün ambalajlama eğitimlerine, kargo paketlemeden hijyen koşullarına, pazarlama stratejilerine kadar pek çok alana uzanıyor. Kadınlarımız, ürünlerini en iyi şekilde pazarlayabilmek için ürün fotoğraflama eğitimi bile alacaklar. Teknik imkanı olmayanları, bu eğitim için İstanbul ofisimizdeki stüdyomuza davet edeceğiz.
DÜNYANIN İLK PROFESYONEL KADIN SIHHİ TESİSAT USTALARI YETİŞECEK
Dünyanın ilk profesyonel kadın sıhhi tesisat ustalarını yetiştireceklerini söyleyen Seyhun Ayhan “Vitra ve Artema markalarının önderliğinde kadın sıhhi tesisat ustaları eğitimini veriyoruz. Alman hükümetinin Libya’da israfı önlemek amacıyla verdiği küçük bir eğitim hariç dünyada bu alanda kadınlara verilmiş bir eğitim yok. Dünya çapında profesyonel anlamda ilk kadın sıhhi tesisat ustalarını yetiştireceğiz. Bildiğiniz duşakabin takabilen, banyo dolabı yapan, dönme klozet, rezervuar takabilen, aklınızda banyonuzda gelebilecek her türlü işi yapabilen bir profil yetişiyor bugün burada. Böylece bugün 24, yıl boyunca da 200 sıhhi tesisat ustası kadın yetiştireceğiz. Bu ustaların her biri sertifika alıyor, başarılı olanlar ise Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi alacaklar. Bu belgeyi almaları için girecekleri sınavın ücretini de biz karşılayacağız” diye konuştu.
KADIN USTA ADAYI: KADINLAR EVDE OTURMAMALI, ÇALIŞMAK MUTLULUK GETİRİYOR
‘KADINLAR HER ŞEYİ YAPABİLİR’
Kadın Ustalar girişiminde usta adayı olan 48 yaşındaki Gülsen Aksoy, projeyle birlikte kadınların istedikleri her şeyi başarabileceğini bir kez daha anladığını söyleyerek “Kadın Ustalar’dan aldığım bu eğitimler, kurslar bana özgüven ve cesaret veriyor. Zamanımın büyük kısmını eğitimlerde geçiriyorum. Sertifika aldığımız alanlarda, Kadın Ustalar platformu üzerinden bir sürü iş alabilliyoruz. İki kızıma bakıyorum, ikisi de üniversite öğrencisi. Hatta kızlarımdan birisi, Kadın Ustalar girişimcilerinin vesilesiyle İş Bankası’ndan burs alacak. Burs alacak kızım, heykel bölümünde okuyor. Demirden dev heykeller yapıyor, kaynak yapabiliyor. O da alanında usta” dedi.