Greenpeace tarafından yayınlanan IQAir AirVisual 2018 Dünya Hava Kalitesi Raporu‘na göre hava kirliliği erken ölüme neden olan en yaygın nederler arasında dördüncü sırada. Hava, toprak ve su kirliliği açısından dünyanın en kirli 10 ülkesi, Sputnik’in seçkisinde.
© AFP 2023 / Xavier GalianaHindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de havadaki zehirli partikül oranı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği üst sınır olan 25 mikrogramın 30 kat fazlası olan 750 mikrograma ulaşmış durumda. Tehlikeli ince toz zerrelerinin kronik bronşit, akciğer kanseri ve kalp hastalıklarına yol açtığına dikkat çekiliyor.
1/10
© AFP 2023 / Xavier Galiana
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de havadaki zehirli partikül oranı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği üst sınır olan 25 mikrogramın 30 kat fazlası olan 750 mikrograma ulaşmış durumda. Tehlikeli ince toz zerrelerinin kronik bronşit, akciğer kanseri ve kalp hastalıklarına yol açtığına dikkat çekiliyor.
© AP Photo / Hasan JamaliPetrol zengini Bahreyn, dünyanın en kirli ülkeleri listesinin ilk sıralarında yer alıyor.
2/10
© AP Photo / Hasan Jamali
Petrol zengini Bahreyn, dünyanın en kirli ülkeleri listesinin ilk sıralarında yer alıyor.
© AFP 2023 / StringerHava kirliliği açısından doğaya en çok zarar verdikleri ve insan sağlığına en yüksek seviyede tehdit oluşturdukları tespit edilen ülkeler arasında Nepal de yer alıyor.
3/10
© AFP 2023 / Stringer
Hava kirliliği açısından doğaya en çok zarar verdikleri ve insan sağlığına en yüksek seviyede tehdit oluşturdukları tespit edilen ülkeler arasında Nepal de yer alıyor.
© AFP 2023 / Chris LefkowBasra Körfezi ülkeleri Kuveyt ile Suudi Arabistan arasındaki sınır bölgesinde bulunan ve petrol atıkları ile kaplı olan plaj.
4/10
© AFP 2023 / Chris Lefkow
Basra Körfezi ülkeleri Kuveyt ile Suudi Arabistan arasındaki sınır bölgesinde bulunan ve petrol atıkları ile kaplı olan plaj.
© AFP 2023 / Arif AliDünyadaki en kirli 30 şehrin 18’i Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te yer alıyor. Pakistan’ın verileri araştırmaya bu yıl ilk kez dahil edildi.
Fotoğrafta: Pakistan'ın Lahor kentinde ateşin yanında ısınmaya çalışan okul öğrencileri.
5/10
© AFP 2023 / Arif Ali
Dünyadaki en kirli 30 şehrin 18’i Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te yer alıyor. Pakistan’ın verileri araştırmaya bu yıl ilk kez dahil edildi.
Fotoğrafta: Pakistan'ın Lahor kentinde ateşin yanında ısınmaya çalışan okul öğrencileri.
© AFP 2023 / Munir Uz ZamanPlastik atıklarıyla boğuşan Bangladeş'in başkenti Dakka.
6/10
© AFP 2023 / Munir Uz Zaman
Plastik atıklarıyla boğuşan Bangladeş'in başkenti Dakka.
© Sputnik / Maria Plotnikova / Multimedya arşivine gidinMoğolistan, dünyada en kirli havaya sahip ülkelerden biri. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayımladığı rapora göre, Moğolistan’da hava kirliliği belirlenen güvenli sınırdan 133 kat fazla.
Fotoğrafta: Ülkenin başkenti Ulan Batur'u kaplayan zehirli gaz bulutları.
Moğolistan, dünyada en kirli havaya sahip ülkelerden biri. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayımladığı rapora göre, Moğolistan’da hava kirliliği belirlenen güvenli sınırdan 133 kat fazla.
Fotoğrafta: Ülkenin başkenti Ulan Batur'u kaplayan zehirli gaz bulutları.
© AFP 2023 / Karim SahibBirleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüksek hava kirliliği seviyesiyle dünyanın en kirli 10 ülkesi listesine girdi.
8/10
© AFP 2023 / Karim Sahib
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yüksek hava kirliliği seviyesiyle dünyanın en kirli 10 ülkesi listesine girdi.
© AFP 2023 / Wakil KohsarAfganistan’ın başkenti Kabil, dünyanın havası en kirli şehirleri arasında yer alıyor.
9/10
© AFP 2023 / Wakil Kohsar
Afganistan’ın başkenti Kabil, dünyanın havası en kirli şehirleri arasında yer alıyor.
© AFP 2023 / Yasuyoshi ChibaPetrokimya tesislerinin bulunduğu Nijerya’nın Nijer Delta bölgesi, listede yer alan dünyanın en kirli yerlerinden biri.
10/10
© AFP 2023 / Yasuyoshi Chiba
Petrokimya tesislerinin bulunduğu Nijerya’nın Nijer Delta bölgesi, listede yer alan dünyanın en kirli yerlerinden biri.